SAFAR-LUKUTASHVILI THRILLER TOPPADE HÄFTIG BOXNINGSGALA I EN ARENA!

dec 17, 2017
boXning

’RISING STARS V’ blev en riktigt häftig boxningstävling på lördagskvällen i EnArena/Kraken i Stockholm med genomgående mycket bra matcher men toppad av en thriller över 6 ronder med

Robin Safar (5-0/3 KO) mot Levan Lukutashvili (4-2/4 KO) som utvecklades till en av de tuffaste och fränaste fighter som gått i en svensk ring sedan proffsens återkomst, fullt jämförbar med Daniel Hartvigs och Niko Gvajavas oavgjorda thriller i Hovet 2016 – en blivande liten klassiker!
Det var kvällens huvudmatch över distansen 6 ronder, benämnd lätt tungvikt fast det snarare handlade om ’catchweight’, då båda boxarna vägde en bit in i cruiser (83,5 kg vs 82,8 kg), och redan från start gick de lös på varann med ’dundrande’ kanoner från båda håll. Den georgiska gästen startade faktiskt snäppet bättre med flertal mycket vassa träffar i öppningsronden även om det poängmässigt var ytterst jämnt. Lukutashvili var hyperfarlig även i de följande ronderna, men Robin satte allt frekventare egna mycket hårda träffar och skakade sin man vid ett par tillfällen; i fjärde ronden drabbade de samman i en full urladdning utmed repen, som Safar fick ut det bästa av, och en grann avslutande höger slog tandskyddet ur Levans mun så att det flög tvärs över hela ringen och ut under nedersta repet! Nu hade svensken vunnit tre ronder i rad, knappt men klart och hade lyckats nå ett övertag, samtidigt som han visade excellent prov på förnämlig kondition och bibehållen styrka och slagkraft över tid, trots högt tempo och ständiga slagväxlingar! Lukutashvili började tröttna och gick alltmer över till att satsa ursinnigt i allt kortare sekvenser. Tendensen i matchen var nu helt klar men ändå stod Levans fortsatta livsfarliga swingar för en fortsatt dramatik in i sista ronden, då efter en dryg minut Robin prickade georgiern mitt i en slagväxling och fällde honom rakt ner i canvasen, där han blev liggande på rygg en kort stund, men kravlade sig upp och kom i garde medan ringdomare Åke Johansson räknade till ”8” .. och lät fighten gå, och även om nu loppet egentligen var kört fortsatte båda mötas i slagdueller och så slutade matchen! Det var en härlig fight! Underbar. Men domslutet var solklart svenskt: 60-54, 59-54, 60-53 – och en lysande svensk seger! En för historieboken! Robin bar vid inmarsch och under segerceremoni en blågul t-shirt med hälsning till den sjukhusbundne Erik Skoglund ”Kämpa Broder!”

Salen var i princip utsåld och runt 500 människor på plats, med en härlig stämning under matcherna – alltsammans hade då startat på sena eftermiddagen med

Marcus Alberts (6-2/2 KO) i en gedigen insats i cruiservikt mot livsfarligt swingande south paw-boxaren – han öppnade med en precis vänsterswing som tog! – Kamil Kulczyk (2-8/1 KO), men snart nog tappade han precision, och Alberts knegade ihop till en helt klar poängseger (3 x 40-36). Det var relativt fritt från låsningar och en underhållande fight.

I nästa kom Yaffet Amaniel (3-1/1 KO) in mot relativt rutinerade men på sista tiden lite i blåsväder Zaza Amiradze (8-6-1/6 KO) från Georgien, och den senare visade sig vara en mycket kall herre, som studerade motståndet i första och ”läste in” vad han behövde veta, kom ut i andra som en ny fighter och satte från sin south paw-garde upp Yaffet för allt tuffare attack och sänkte svensken hårt efter en knapp minut .. Amaniel tog sig upp och ringdomare Håkan Sindemark lät honom fortsätta, men han kom strax i nytt bryderi och fälldes nu illa, rakt framstupa, där Håkan dömde ”1 and out!” – Amiradze vann på KO 2, tid 1:30. Stort drama!


Laziz Sharifov (3-0), Haninges boxningsstolthet, som boxar så läckert och byter i en superelegant ’switch’ från ortodox till southpaw, precis som det faller honom in, boxade stundtals ”myror” i huvudet på inte alls oävne och definitivt inte ofarlige slovaken Samuel Hadzima (0-4) och tog hem en mycket vacker och överlägsen poängseger (3 x 40-36). Mycket populärt och mycket snyggt av en ung man som kan nå långt.


En av kvällen mest emotsedda händelser var regerande amatör-SM-kungen Micha Tabagouas (nu 1-0) senkomna debut i proffsringen – en stor del av publiken var där för hans skull – och Sveriges egen ’George Foreman’ / storstilad comeback efter tio års uppehåll i boxandet / gjorde ingen besviken. Lugnt, säkert, metodiskt med en vass kropp-huvud attack tog han starke esten (ryss till börden) Stanislav Sergeev (1-3-1) på en resa. I andra sänkte han motståndaren med en snygg och stygg kroppsträff , men esten var tuff och seg och bet sig kvar i fighten, men kunde aldrig hota om segern – solklart Michas (3 x 40-35) och det ger mersmak. Han tackade mycket snyggt sin fru efteråt .. och han har ännu inte bestämt sig för om fortsättningen.


Redouane Kaya (6-0/1 KO) tog sig i lättvikt an blott 20-årige (egentligen fjäderviktare) men ganska rutinerade georgiern Giorgi Abuladze (10-4-1/2 KO), som visade sig vara numret för liten, blev klart dominerad av ”Red1”, var egentligen aldrig riktigt illa ute men räddade sig alltför ofta med låsningar varför han förutom förlorade ronder också drabbades av ett korrekt poängavdrag för detta. ”Red1” vann solklart (3 x 40-35) i kvällens minst intressanta match.
Två obesegrade män, låt vara relativt färska i gamet, drabbade samman i lätta tungviktsmötet

Simon Engström (4-0/2 KO) vs Piotr Brzoska (nu 1-1), med liknande stil och båda mycket tuffa och starka i vad som blev en riktigt bra fight. Simon knep första ronden knappt men helt all right, med den vassare attacken, och tog andra mycket klart, då han dominerade och tycktes på väg sänka polacken och även tredje var klart svensk, men den sege Brzoska kom igen i fjärde som blev en ’holmgång’ med tät, tuff, hård boxning och hugget som stucket vems rond det var. Detta var en fight som gott kunde fortsatt två ronder till, men nu var det bara fyra – och segern var odiskutabel Engströmsk (2 x 39-37, 1 x 40-36). Han är ett utmärkt proffsämne Simon, som kommit lång bit på väg trots relativt liten amatörerfarenhet – här mot en man som hade långt mer sådan bakom sig. Det var en snygg och mycket populär seger.

På det hela taget en riktigt fin och bra boxningsafton som lockar till mycket mer – det är bara att vänta på Rising Stars VI ..!