Santa Cruz vs Mares i ”Battle of LA”; Mosley, Usyk, Daley vann ..

aug 31, 2015
admin

santa cruz vs maresDen gångna helgen bjöd på utmärkt boxning runt om jordklotet; fredagen är rapporterad men lördagens stora rubrik-matcher följer nedan.

Den sportsligt måhända största kampen stod mellan Leo Santa Cruz (31-0-1/17 KO) och Abner Mares (29-2-1/15 KO) om WBA:s vakanta ”Super”-titel tillika WBC:s ”Diamond” titel i fjädervikt, en match mellan två ”ärkerivaler” döpt till ”The Battle of LA” – den gick av stapeln i Staples Center i Los Angeles och blev ett mäkta hårt utnötningskrig över 12 ronder med Mares i nästan non stop attack och Cruz skickligt kontrandes och förflyttandes. Många experter tyckte efter den hårda kampen att detta var Leo Santa Cruz bästa fight nånsin. Båda var märkta i matchavslutningen men bjöd på en underbar sista rond, en kandidat till årets rond med tiden och möttes av stående ovationer vid sista gonggongen. Santa Cruz fick segern med domarrösterna 117-111 x 2, 114-114. Det var bittra ord även efter kampen, då Mares inte ville erkänna nederlag och kraftig åberopade den avvikande domarens oavgjorda resultat.

 

De senaste veckornas mest omsusade kamp var den ’nästdörrs’ i The Forum i Inglewood mellan veteranerna, 43-årige Sugar Shane Mosley (48-9-1/40 KO) och 41-årige Ricardo Mayorga (31-9-1/25 KO) – en hett disputerad match av många skäl, som nu till sist gick över pay-per-view och blev en trots allt tämligen uppskattad urladdning. Det var länge osäkert om det hela skulle gå av stapeln, då Don King försökte stoppa matchen hävdandes exklusiv rätt till Mayorgas matcher, men han fick för ovanlighetens skull bakslag i rättssalen. Sen var det matchens legitimitet i sig, då båda boxarna är mer eller mindre ’semi-retired’ .. med ålderns rätt kunde tilläggas. Därefter tog det hus i helsicke när Mayorga daskade till Mosleys fru i rumpan vid sista pressmötet och slagsmål bra nära bröt ut. Ricardo hävdade senare att det var en avtalad grej .. och WBC skyndade sig att fördöma alltihop .. men då gick Mosley i taket, som hävdade motsatsen och krävde hämnd! Väl framme vid invägningen klev Sugar Shane på vågen och vägde in på avtalad vikt, mellanvikt, 72,4 kg men Mayorga struntade helt i avtal och vägde in på över 75 kg ..! Han fick böta $50.000 varefter båda lovade att slå ihjäl den andre (sic) ..

Detta var en retur på deras beryktade match för sju år sedan, då Mosley avgjorde med en sekund kvar av matchen i tolfte ronden; nu gjorde han om bravaden med en ny KO. Denna gång i sjätte rondens slut – med ”ten and out” med en sekund kvar på ronden! Det hade då varit en underhållande fight med vilda slagserier, glåpord och oväntat bra action från två ”gubar” .. där dock avslutningen blev kontroversiell i form av ett kroppslag som Mayorga från golvet hävdade var lågt – ringdomare Raul Caiz räknade dock ut honom.

 

Andra resultat av intresse denna helg: i Kiev, Ukraina fortsatte obesegrade cruiserviktaren, tillika OS-guldmedaljören från London, Oleksandr Usyk (nu 8-0/8 KO), högt världsrankad av WBO, sin framfart genom att obevekligt stoppa Johnny ”Hurricane” Muller (19-5-2/13 KO) på TKO 3 om WBO/IC-titeln. På förmatch-programmet debuterade Denys Berinchyk med en TKO 4 över Tarik Madni (19-9-1/1 KO) i lätt welter. Det var Berinchyk som tog silver på samma OS efter att med osynlig marginal ha besegrat Anthony Yigit i åttondelen.

Och i Hershey Center i Mississauga, Canada stoppade nya cruiserviktsstjärnan ”Dangerous” Denton Daley (14-1/7 KO), världsrankad av WBA, förre Sverigelicensierade rumänen Julian Ilie (20-10-2/6 KO) på KO i andra ronden. Ilie har sedan han återvände till Rumänien/Italien efter sina Sverige-år faktiskt lyckats vinna IBF/IC-titeln en kort tid och få en chans på WBF-VM. Hörnan sköttes nu som nästan alltid av Wally Munteanu.