SENSATIONELL SM-SEGER AV AWADH TAMIM ..!

mar 05, 2023
boXning

JÄTTESKRÄLL AVSLUTADE UTMÄRKT FIGHT LIFE 11

Boxning är en fascinerande sport .. och ibland nästan skrämmande fascinerande! Det som hände inatt på SM-galan i Tegelbruket i Örebro ska egentligen inte riktigt kunna hända – men hände gjorde det, likväl! Den nye svenske mästaren i professionell tungvikt heter Awadh Mohamed Tamim – han kröntes till SM-kung efter en sensationell TKO-seger över tidigare oslagbare Pezhman Seifkhani, i en sluggerfight utan like, med en nerv och dramatik i av sällan skådat mått!   


Pezhman (nu 15-1/12 KO), invägd på 115,4 kg, var storfavorit till segern. Knappt en handfull av de över 800 åskådare som var på plats i Tegelbruket kunde inte ens ’mardrömma’ om att den store örebroaren och Fight Lifestjärnan skulle kunna förlora. Men motståndaren om den vakanta SM-titeln, Awadh Tamim (nu 16-5/11 KO) från Stockholm, invägd på 108,7 kg, kom till bortaplan med avsikt att göra allt i sin makt för att segra, och hans coach Harry Jansson deklarerade ko lugnt före fight ”vi har en plan..” indikerande att via den kunde seger nås. 

Matchen öppnade – efter flaggceremoni med bältet uppvisat av PK-sekreterare Stefan Fernström och introduktioner av speaker Ronnie Branting – med att de två tungviktsbestarna nästan direkt hamnade i slagväxling. Pezhman startade lite nervöst och aningens oprecis, nästan lätt förbluffad över hur Awadh krympte slagavståndet, då han kom bak en osedvanligt tät gard och undvek längre avstånd, pressande tätt inpå och där satsade med korta krokar i rappa slag. Han träffade emellanåt Pezhman i bakhuvudet och lite var stans men störde helt klart den store mannens rytm, och denne svarade då med en del insidor och knuffar. Det blev rått, hett och ruffigt och emellanåt drämdes en del tunga slag in. Båda slogs lätt groggy i en dramatisk öppningsrond som hade publiken i närmast uppror! I andra ronden satsade Pezhman med bättre precision men rubbades i sina försök att ramma rent av Awadhs press rakt på. Nu slogs emellertid Tamim groggy och kom i bryderi, lyckades kort bryta underläge med en egen ny press framåt men träffades så mycket hårt i ett läge utmed repen, och Seifkhani lät då båda händer gå i en forcering som fällde stockholmaren. Ringdomare Mikael Höök räknade över honom, och han verkade ”okej” men kom likväl strax under ny press men svarade då lätt desperat med allt han kunde få iväg, och åter med träffar i nacken. Höök gav tillsägelse om nackträff, men lät matchen flyta vidare, vilket den gjorde i samma rasande tempo och urladdning. Publiken var fortsatt helt vild medan Awadh tog sig till rondvila. Då var det lite kris i bortahörnan. 

Men Awadh Tamim kom ut som om allt fanns kvar att vinna och överrumplade på nytt Pezhman med ny press framåt och örebroaren fick ingen ordning på slagkombinationerna, och plötsligt var det på nytt en öppen kamp om segern – ruggigt hårt och ruffigt. Domare Höök lät udda vara jämnt mellan de två och kampen fortsatte som rena ursinnes urladdningen. Och plötsligt fick Tamim träff med högern och Pezhman vacklade till, varpå Awadh kastade sig efter honom, träffade på nytt och nu vek sig Pezhman undan halvt åt sidan och rammades då tungt i nacken av uppföljande slag och gick i golvet .. tog räkningen till ”sju” .. ”åtta” .. kom upp i stående men inte helt tydligt klar, men Höök torkade handskarna och gav honom sekunder att komma till sans, varpå ”box” släppte loss dem igen – och nu kom Awadh som ett jehu och vräkte iväg slag över Pezhman som skickade ner honom utmed repen i sittande ställning illa ute .. och där bröt Höök på TKO .. tid 2.05! Vrålet från publiken tystnade i vrångstrupen. Jublet i Stockholmshörnan var enormt, då Awadh Tamim kastade sig i armarna på Harry Jansson och Raman Danial..! En jätteskräll var ett faktum ..! 

Medan Team Fight Life försökte samla ihop sina krafter och värdera skadorna – det visade sig att Pezhman klagade över värk i bakhuvudet och kördes till sjukhus för säkerhets skull – och Kamran Kabinejad, promotor och allt-i-allo i Örebro BK/Fight Life Promotions i stilla bedrövelse suckade tungt över det grymma öde som just raserat åratal av hårt arbete och försökte se någon möjlig fortsättning, så kröntes Awadh Tamim till Svensk Mästare i tungvikt och samlade sitt team till en stilla efterfest. Någon höjde rösten i gänget och ropade ut sin glädje. ”Ikväll snackar vi swahili med hela landet!” 

DÅ hade det varit en riktigt fin boxningskväll, från starten med ett gott amatörprogram, från diplom till utmärkta juniorer till seniorboxare, över till det till sist fem matcher starka proffsprogrammet, där den dramatiska huvudkampen föregicks av fyra förmatcher. 

Först av dessa var Johannes Vinascos (7-2/3 KO) comeback i en 4-ronders supermellanviktskamp mot tuffe polacken Adam Cieslak (4-9/2 KO), vilket blev en riktigt härlig start på proffskvällen – en alldeles utmärkt kamp av bästa förmatch-slag, en tuff, böljande kamp förd av Vinasco som gick till attack men möttes av ettriga kontra-attacker och detta i högt tempo rakt igen! Mycket bra, men också en knappt men klart ihopboxad snygg seger till Johannes (39-38, 39-37, 39-37) – 3-0. 

Den följdes av Paolo Magui (6-0/1 KO) i en rasande tempostark och publikvänlig fight av än finare klass än den förra, där Jönköpingsgrabben fick kämpa fullt ut för att besegra ännu en råtuff och urstarkt kämpande polack, Marian Weslowsky (2-5-1/2 KO), där taktfasta hejaklackar bar fram Paolo men motståndaren gav allt för att göra en ”huggsexa” av detta – populärt, friskt kämpat och en riktigt bra fight! Det gällde lättvikt i 4 ronder; Paolo vann ett majoritetsdomslut, 2-1 (38-38, 39-37, 39-38). 

Store Örebro-greken, Fight Lifes Marios Kollias (10-2-1/8 KO), en synnerligen hårdslående herre, mötte en italiensk ”huggkubbe” vid namn Andrea Pesce (8-20-1/2 KO), där den senare visade sig vara av segaste virke och stod emot ett konstant bombardemang från Kollias, och där matchen urartade efter någon rond till att bli en ”skjutövning” på ’levande, mindre rörligt mål’. I fjärde ronden försökte Pesce göra nåt vettigt framåt, men då sköts han i sank av en hård grekisk kombo som sänkte honom platt framstupa. Det såg först ruggigt ut, men Pesce kvicknade dock snabbt till, dock inte i tid för att komma undan KO-nederlag, på tid 2:47. 

Patricia Berghult (16-1/4 KO) kom tillbaka efter VM-förlusten mot en ’gammal’ (48 år) f d VM-drottning i lättvikt, Maria Elena Maderna (18-14-3/2 KO) från Argentina, och intet illa skall sägas om Patricias insats – hon var riktigt bra och jobbade metodiskt och snyggt – medan Madernas insats klart kan ifrågasättas. ”Den gamla damen” bör lägga ner verksamheten. Hon hade nu oturen att de två skallade ihop inledningsvis, vilket renderade argentinskan en bula i pannan, och denna använde hon nu till att klaga över hur jobbigt det blev .. hon fick smörj, helt enkelt, och träffad över bulan av ett korrekt slag kroknade hon helt i slutet av andra ronden, av denna tänkta 6-rondare (6 x 2). Vid starten av rond 3 gav hon upp, Retired/TKO 3.