SENSATIONEN ÄR ETT FAKTUM: TYSON FURY VANN VM-TITELN!

nov 29, 2015
admin

imageDet ”omöjliga” hände! Den numera som praktisk taget oslagbar betraktade VM-kungen i tungvikt Wladimir Klitschko blev av med sin VM-titel igår natt i Esprit Arena i Düsseldorf inför över 55.000 åskådare, då jättelike utmanaren Tyson Fury, irländsk-ättad Manchester-bo helt sonika boxade ut honom och erövrade titeln på poängseger.
Wladimir ”Dr Steelhammer” Klitschko har hållit en VM-titel av någon form sedan segern över Chris Byrd (IBF-VM) i april 2006 och blev den riktiga VM-kungen i tungvikt då han slog ut Ruslan Chagaev i juni 2009 och har inte kunnat hotas sedan dess. Fram till nattens VM-drabbning höll han en record på 64-3/53 KO, och hade i sin ägo alla bälten (WBA/IBF/WBO/IBO/RING) utom ett: WBC (som ju länge hölls av hans bror Vitaly och som löjligt nog kom att fightas för av andra efter dennes abdikation) .. och han hade inte förlorat sedan nederlaget mot Lamon Brewster 2004.
I VM-ringen i Düsseldorf kom han dock till korta! I alla bemärkelser. Den längre och något tyngre Tyson Fury (206 cm lång, 113 kg tung) visade sig vara klart snabbare och den betydligt rörligare av de två i denna ”jättarnas match” och valde en förbluffande smart väg att boxa sig till VM-titeln på – han utnyttjade längd och räckvidd och prickade Klitschko på distans utan att alls låta engagera sig i farliga situationer. Och Wladimir hade inget svar på detta! Det hela blev en snabb, flyfotad match utan rafflande närkamper eller slagbyten men intresset hölls uppe och spänningen steg efter ronderna lades på hög – skulle detta verkligen fungera hela vägen ut?
En alltmer ställd och klart konfunderad Wladimir, med ett cut under vänster öga från femte ronden, satsade hårdare i slut-partiet av matchen och nu kom det till ett antal tätare situationer, där dock Fury visade sig behärska mästarens angrepp och själv bjöd på udda spex och trix. Bitvis förnedrande. Trots ett poängavdrag från ringdomare Tony Weeks i elfte ronden för att Tyson slog Wlad i bakhuvudet i en låst situation kom han in i sista ronden med poängledning och nu kunde bara en KO rädda VM-kungen. Den träffen var han aldrig riktigt nära att få in och med allt över väntade ett sensationellt domslut: 115-112, 115-112, 115-111 ..! Tyson Fury var NY världsmästare i tungvikt!

Och väl med alla bälten runt midja och över axlar och armar grep han micken och lyckades anmärkningsvärt nog vara artig mot den besegrade kungen ”blir jag bara hälften av en så bra mästare som du varit blir jag lycklig”, brista ut gråt av rörelse över att det var fullbordat och – givetvis – sjunga en sång, denna gång till sin fru. Vi går i sanning in i den ny boxningsera!