SIMON HENRIKSSON VS AHMED ROSSI OM SM-TITELN

nov 09, 2018
boXning

Simon Henriksson från Malmö, 28 år gammal excellent tekniker med 7 proffsmatchers rutin (record: 5-2/1 KO) kommer att möta svensk boxnings nya KO-kung, 27-årige stockholmaren Ahmed Rossi, med en proffskarriär på 4 matcher (4-0/4 KO), om den professionella SM-titeln i super welter/lätt mellanvikt. De har valts ut att få göra upp om titeln över 6 ronders distans, och detta kommer att bli huvudmatchen på den uppkommande proffsgalan i Valhall i Skövde den 1 december. Ett klassiskt möte mellan en tekniker och en puncher och med en begärlig titel på spel.

Henriksson har en bakgrund som först muay thai-fighter och sedan en karriär på 70 amatörmatcher med ett ungdoms-SM, silver på SM, landslagsman och en sejour i USA, där han erbjöds proffs-kontrakt, men valde återvända hem till sin tränare Armand Krajnc och Ystads SK, och det är också där han sen blev proffs för Krajnc ABP proffsstall, med debut i april 2014 på Amiralen i Malmö med en blixtrande första ronds KO över balten Alexander Ristovski. Denna seger följde han upp med tre snygga poängsegrar, men då ABP fick göra ett stopp i tävlingsverksamheten drog Simon över till USA, där han tog sig an den lokala favoriten Eric Spring över 6 ronder i Reading, Kalifornien och tyvärr tvangs inkassera ett ytterst knappt men dock poängnederlag. Han gick en tid utan jobb, men fick så chansen vid EC Boxing (Erol Ceylan) stora show i Baltiska Hallen 18/3 2017och poängslog där mycket klart tuffe polacken Mateusz Krajewski och matchades sedan på hösten mot danske rivalen Mikkel Nielsen – en match som då fick skjutas upp på grund av sjukdom, men som sedan bokades om till den stora Sauerland-showen i Sundsvall 21/4 2018. Det var ett laddat prestigemöte, men en hel del gick fel från början för Simon i den kampen, han kom under på poäng och tvangs ge upp matchen i pausen efter femte ronden. Sedan dess har han laddat om med sin ny-gamla tränare Lennart Georgsson, byggt upp strategierna från grunden och nu kört hårt på ett längre träningsläger i Thailand. Han kommer komma trimmad till tusen för sitt viktigaste uppdrag hittills som proffsboxare.

Rossi är en av våra mest färgstarka unga fighters, kommer från Skärholmen, men började relativt sent med boxningssporten, blev inspirerad av OS 2012 (där Anthony Yigit gjorde succé), hade visserligen prövat tidigare men ’fastnade’ först nu, och började tävlingsboxas för Narva BK. Han visade sig från starten vara väl ämnad för sporten, trots 21 år vid debuten och avancerade snabbt, snart känd för sin offensiva, tuffa stil, döpt till ”Mini-Tyson”, vann Nybörjar-SM, gick obesegrad genom sina första 19 matcher, startade på SM och hamnade i semifinal mot den internationella stjärnan, flerfaldige mästaren Leon Chartoi, och gav denne en jättematch men förlorade på poäng. Han tog sedan silver året efter och gjorde totalt 36 amatörmatcher och vann 27. Ahmeds entré på proffs-scenen kom i Haninge 8/4 2017, och i en häftig fight stoppade han tuffe Almir Skrielj på TKO i 3:e ronden. I sin andra match mötte han obesegrade Goran Sucevic och tog ut denne med en blixtrande chocköppning direkt i första ronden, och i sin tredje match mötte han relativt ’rutinerade’ Benjamin Skender, som då gjorde sin tionde proffsstart, hamnade i ett riktigt krig men knäckte sin man och stoppade honom på TKO 4. Och i september i år, på lätt mellanvikt, ställdes han i Katrineholm mot hyggligt erfarne ukrainaren Roman Zinchenko och gjorde det igen .. stoppade sin man i tredje ronden..! Rossi har ännu inte gjort någon match över 6 ronders distans, men har sedan länge varit redo för uppflyttning och kan knappt bärga sig att få en titelchans. Han tränas av Leffe ”Professorn” Carlsson och Meseret Bede.

I denna viktklass har vi också internationellt rutinerade Karlo Tabaghua (18-12/13 KO), och han får sin chans på SM-titel mot segraren av detta SM-möte, sannolikt till våren 2019.