SKARP WEEK-END: FRAMPTON VS CRUZ II .. OCH YTTERLIGARE FYRA VM

jan 27, 2017
boXning

Det är ett smått fantastiskt veckoslut som väntar boxningsvärlden, trots utebliven jättematch på damsidan i Oslo (den framskjutna Braekhus vs Svensson), då vi har inte mindre än två tunga galor i USA på lördagsnatten plus en VM-affär till i Kina på söndagen.
IMG_2346Störst är den heta returmatchen mellan Carl Frampton (23-0/14 KO) och Leo Santa Cruz (32-1-1/18 KO) om WBA:s VM-titel i fjädervikt i MGM Grand i Las Vegas, Nevada, USA på lördag; de två möttes i en härlig fight i juli förra året som slutade med ett majoritetsdomslut i Framptons favör – ”The Jackal” från Belfast, Nordirland är bra nära viktklassens riktiga världsmästare (han enade förra året både IBF-&WBA-titlarna i lätt fjäder och gick därifrån upp mot fjäderviktens #1 Cruz – och tog den titeln) och främsta hotet mot honom är just den förre VM-kungen Leo Santa Cruz, som nu alltså får en ny chans mot britten. Då, förra året, gick matchen i New York, på ett slags ’neutral’ mark .. nu har den alltså flyttat närmare kaliforniern Cruz hemtrakter, och det lär bli en partisk mexikansk publik i MGM Grand, men å andra sidan för den inte oansenliga brittiska fan-klacken en högst syn- och ljudbar närvaro.
Det är ytterligare två VM-fighter på detta massiva card (totalt tio matcher); dels Dejan Zlaticanin (22-0/15 KO) i försvar av sitt WBC-VM-bälte i lättvikt mot Mikey Garcia (35-0/29 KO) – två obesegrade tuffingar som kommer gå lös på varann med frenesi .. det är Zlaticanins första försvar av bältet medan Garcia är obesegrad ex-mästare (WBO) i lätt lättvikt – och dels är det Wales Lee Selby (23-1/8 KO) som försvarar sitt IBF-VM-bälte i fjädervikt mot Jonathan Victor Barros (41-4-1/22 KO) – segraren i denna fight kommer att presenteras som ett hot mot segraren i den större titelfighten på samma vikt Frampton vs Cruz .. för ett möjligt framtida titelenande.

IMG_2347Samtidigt är det en stor gala, en double-header, i Fantasy Springs, Indio i Kalifornien, USA med en VM-match mellan WBC-kungen i lätt lättvikt (super feather) Francisco Vargas (23-0-2/17 KO) och dennes utmanare Miguel Berchelt (30-1/27 KO) .. två utmärkta punchers och landsmän – båda är mexikaner; Vargas gör sitt andra försvar av titeln, Berchelt är (WBO) interim-mästare. Här går också en högintressant, i princip ett VM-kval, fight på samma vikt mellan förre mästaren Takashi Miura (30-3-2/23 KO), mannen Vargas tog titeln ifrån, och Miguel ”Mickey” Roman (56-11/43 KO).

På söndagen går sedan ytterligare en VM-fight, nämligen om IBF:s VM-titel i lätt bantam (super feather) mellan regerande mästaren Jerwin Ancajas (25-1-1/16 KO) från Filippinerna och mexikanske utmanaren Jose Alfredo Rodriguez (32-4/19 KO) i Cotai Arena, Venetian Resort i Macau, Kina.