SKOGLUND GÅR TILL SUPERMELLAN..! JACK FÅR (?) TITELFIGHT I LÄTT TUNGVIKT

jun 12, 2017
boXningIbland är turerna i boxningsvärlden förunderliga. Idag meddelas från Erik Skoglund och Team Sauerland att den topprankade lätta tungviktaren lämnar viktklassen och framöver kommer att pressa sig ned i supermellanvikt – på jakt efter Badou Jacks gamla motståndare och rivaler.
Samtidigt har nu en tid rykten om vart Badou Jacks karriär är på väg formats till senaste dagarnas halvt bekräftade skvaller, att den svenske ex-VM-kungen får titelchansen mot Nathan Cleverly (30-3/16 KO) om WBA:s regular-VM-titel i lätt tungvikt – en match Erik Skoglund jagat under hela våren – och att denna stormatch skall bli uppbackningen till Floyd Mayweather vs UFC-stjärnan Conor McGregor, om nu det super-mega-eventet verkligen blir av, men mycket har den senaste tiden pekat mot att det trots virrvarret rykten för-och-emot tycks bli av. Nu har även Cleverlys promotor Barry Hearn – som länge försökt göra matchen Cleverly vs Jack (21-1-2/12 KO) – bekräftat att även han tror det lutar åt ovan tecknade scenario: ”Jag tror Floyd tänker sätta upp den matchen på undercardet till sin fight mot McGregor, om denna nu verkligen blir av, så jag tror det senare är det som måste i hamn först. Men jag hoppas allt detta klarnar inom en vecka. Jag tror faktiskt att Nathan Cleverlys nästa försvar blir mot Badou Jack!”

För Erik Skoglund har det varit en jobbig vår, med en bortflugen EM-fight i mars, en ombokad dylik i maj avbokad, efter att man satsat på att landa det stora skottet mot Cleverly, men då det inte kunde bli klart med en även avbokad juni-tävling i Nyköping. Nu kom bomben idag att han byter viktklass! Erik Skoglund (26-0/12 KO) är högt rankad över hela fältet i lätt tungvikt (#4 hos IBF, #5 hos WBO, #10 hos WBC och #11 hos WBA) men frustrerad över uteblivna chanser och efter överläggning med promotor Nisse Sauerland tar nu 26-åringen beslutet att lämna viktklassen och gå ner till supermellanvikt (76,2 kg). Det är dryga tre kilo på matchvikt som skall bort.
”Det är något jag funderat över en längre tid”, säger Skoglund, ”jag har alltid klarat lätta tungvikts-gränsen lätt, jag har aldrig behövt dränera mig på vätska och jag håller mig i form mellan matcherna så jag ser inga problem att komma ner till supermellan.” .. ”Jag har försökt länge nu positionera mig i lätt tungvikt men det har varit svårt. Flertalet bälten är uppbundna. Jag har inte lyckats få de chanser jag behövt för att nå nästa steg i karriären, och därför har jag nu beslutat gå ner i vikt. Det är många fler möjligheter i supermellan och jag är trött på att vänta. Jag vill ha nåt stort nu. Chansen att bevisa min klass, att fullfölja min potential. Jag kan mäta mig med de bästa i supermellan .. jag har sparrat med flera av dem, och jag har utvecklats mycket sedan dess. Det finns många bra matcher för mig där: både George Groves (WBA-VM) och Tyron Zeuge (WBA/Reg) och Mikkel Kessler har samma promotor som jag – vi kan göra de matcherna. Jag skulle vilja ha James DeGale (IBF-VM), han imponerade inte på mig senast mot Badou Jack. Och gärna Groves – jag har sparrat honom – och en match mot Kessler skulle ju bli en enorm Skandinavisk fight ..! Han är en legend, och var min idol när jag började.. det skulle vara en ära att möta honom!”
Kessler förbereder just nu sin stora comeback, och avsikten är att han skall upp i ringen i början av hösten. Inget är heller bestämt om Skoglunds debut på nya vikten. Han tränar på nu och ser sig själv redo för supermellan i slutet av sommaren.
Nisse Sauerland om de nya planerna: ”Det är en spännande utveckling i Eriks karriär. Vi har pratat om detta drag tidigare. Han är en renlevnadsmänniska, så jag har inga tvivel om att han fixar vikten. Jag ser fram emot att sitta ner med honom och planera hans nya framtid. Det finns en massa bra matcher för honom på supermellan, och jag tror han kan bli en stor faktor i denna division!”