SKOGLUND KRÄVER FÖRKLARING AV EBU

dec 30, 2016
boXning

img_2089
Nästa stora uppdrag för Erik Skoglund har preliminärt bokats in för den 4/3 2017 i Nyköping med förhoppning om att då kunna arrangera EM-fighten mellan försvarande mästare Robert Stieglitz och officielle utmanaren Skoglund. Förhandlingar har förts men strandat temporärt och en bud-givningsprocess (purse bid) väntades följdriktigt iscensättas. Istället kom den 28/12 ett meddelande från EBU att Stieglitz plötsligt tillåtits göra ett frivilligt försvar av titeln – nu inplanerat till den 18/3 nästa år, varmed svensken skulle tvingas vänta på sin redan klarlagda EM-chans till tidigast i maj månad..! Det är ett anmärkningsvärt grepp av EBU, som i sak går tvärs emot deras egen fastlagda policy. Skoglund har under en längre tid varit nominerad officiell utmanare men sidsteppats – nu tar han ordet och riktar i ett öppet brev ett skarpt krav om förklaring från EBU. Detta brev återges i översättning nedan:

”Bäste EBU-president Bob Logist.

Jag skriver för att be er om en förklaring till ert nya beslut att tillåta Robert Stieglitz ett frivilligt försvar av EBU (Europa) titeln i lätt tungvikt trots tidigare försäkringar att han var nödgad försvara mot mig, sin obligatoriska utmanare, i sin nästa match.
Det tycks mig underligt att ni efter att först beordrat matchen tar tillbaka det beslutet. Det är inte första gången jag blivit förbigången för en EM-fight, och jag är säker på att ni kan förstå min enorma besvikelse.
Vid tiden då Igor Mikhalkin tvangs lämna titeln vakant, så tilläts Mehdi Amar, trots att jag var första utmanare, på något sätt att möta Serhiy Demchenko, som var rankad långt efter mig.
Jag försäkrades då att segraren skulle möta den officielle utmanaren, som var jag, i nästa match. Likväl, månaden efter, och utan förklaring, gjordes Robert Stieglitz till ny officiell utmanare trots att han inte boxats den månaden och jag just besegrat Ryno Liebenberg.
Hur som helst accepterade jag detta med försäkran om att återinsättas som officiell utmanare och direkt få möta segraren av Stieglitz och Amar, en match som var inbokad till september men på något vis kröp iväg till november i år. Efter att Stieglitz vunnit matchen återinsattes jag också som officiell utmanare och EBU beordrade Stieglitz att försvara mot mig först och utan frivilligt försvar emellan.
Min promotor Team Sauerland och SES Promotions kunde inte nå en gemensam överenskommelse och då, plötsligt, istället för order om purse bids ändrade EBU inställning och gav Stieglitz tillåtelse att göra ett frivilligt försvar mot handplockad notståndare istället för att möta mig.
Sedan jag var ett barn har jag haft till mål att vinna Europatiteln. Ledsamt nog har jag nu förlorat mycket av min respekt för EBU. Den här sortens beslut tar bort mycket av värdet för titeln och organisationen, och jag anser att ni är skyldig mig en förklaring.
Jag ser fram emot att höra från er och få förklarat resonemanget bakom era beslut.

Med hälsningar
Erik Skoglund ”