SMÅTT & STORT: BUDLER, 47 OCH HELENIUS, 114

sep 17, 2015
admin

imageDet är Fight Week och det är det nästan mer än nånsin i gamla Sverige med Skoglund vs Cherviak i Nyköping som en av boxnings-lördagens största begivenheter, MEN givetvis boxas det på många andra håll runt jordklotet denna helg.
Det är dock relativt ont om stora titelfighter. Den största är i själva verket en med de allra minsta boxarna i gamet, nämligen WBA-VM i stråvikt (47,7 kg) mellan Sydafrikas boxnings-stolthet Hekkie Budler (28-1/9 KO) och Simphiwe Koncho i Emperors Palace i Kempton Park i Gauteng (Johannesburg) i Sydafrika. Hekkie, som kallas ”The Hexecutioner”, har hållit WBA-titeln i denna den minsta av alla viktklasser sedan mars 2014 och har sedan dess försvarat den framgångsrikt tre gånger (hans enda nederlag kom i en IBO-fight ’11). Utmanaren Koncho har en record på 15-4/7 KO men har inte förlorat på nio matcher sedan senaste förlust 2010. Det är en intern sydafrikansk uppgörelse, dock i den klassiska motsättningen Kapstaden (Koncho) vs Johannesburg (Budler) – tillsammans väger dessa herrar inte stort mer än 95 kg!

imageAnnars är dagens största nyhet den att comebackande svensk-finländaren Robert Helenius (21-0/13 KO) landat en stormatch i form av ett skott på EM-titeln i tungvikt mot nye Europamästaren Erkan Teper (15-0/10 KO) från Tyskland (turkisk bakgrund) och att den fighten hamnar i Hartwell Arena i Helsingfors den 19/12. Det blir en häftig drabbning mellan två verkliga bestar i ringen. Robert, som väger normalt runt 114 kg, har räckvidd och längd till godo på Teper, som normalt väger 115 kg – nämligen 200/201 jämfört med Tepers 190 lång och 195 i räckvidd. Helenius är nu 2-0 i sin comeback efter mer än två års uppehåll, medan Teper här gör sitt första försvar av EM(EBU)-titeln och aldrig ens varit riktigt hotad i ringen som proffs, minns väl hur enkelt han drog ut store David Price när han vann bältet i juli. En ruggig fight väntar!