SNOPET AVSLUT PÅ EN RIKTIGT LYCKAD ABPGALA MED FLERA SUCCÉ-MATCHER

maj 28, 2023
boXning

Armand Krajnc bjöd på en verkligt suverän boxnings-show,där den ena utmärkta fighten efter den andra avlöste varann i Quality Hotel View på lördagskvällen, fram till själva huvudmatchen, där Linn Sandström försvarade sin WBA/Inter-Continental Title i super fly/lätt bantamvikt mot Johana Zuniga från Venezuela, vilken inleddes med pompa och ståt och nationalsånger övervakad av WBA:s supervisor Jesper D Jensen, varpå boxarna släpptes loss, i en första lite nervöst tillknäppt första rond där den längre svenskan hyggligt kunde kontrollera upptakten. Efter 1:41 av rond 2 skallade de ihop varvid Linn kom ut med ett djupt jack högt uppe i hårfästet, som blödde fritt i en stril ström nerför ansiktet – och Zuniga fick ett cut över höger ögonbryn som öppnades illa. Efter läkarinspektion av Dr Robert Ludwig fick matchen brytas där och då, och då inte mer än en enda rond fullbordats blev detta en ”technical draw/tekniskt oavgjort” – Sandström behöll sin titel, ingen vann och matchen var över innan den knappt hade börjat! Linn hade rest hela vägen från Australien för detta .. Zuniga hela vägen från Venezuela. För tre minuter fram till ”ingenting”! Det var onekligen ett riktigt snopet slut, på en tävling som då under några timmar bjudit på verkligt rafflande och god boxning.    

Det hade börjat med två tuffa debutanter, Adolphe ”Adoo” Sylva från Halmstad, Sverige och Yevhen Turovskyi från Polen (via Ukraina), som möttes i en 4-rondare i mellanvikt. Båda grabbarna kom verkligen för att vinna; Sylva vann knappt en hård första rond, i den andra gick svensken på en knallhård höger och golvades svårt, klarade sig med nöd undan uppföljningen men sänktes igen i slutsekunderna av ronden – en rond förlorad med 10-7 (men två av domarna fick ’spel’ och satte lätt besynnerliga siffror); i tredje vände Sylva på steken och golvade Turovskyi, som tvangs ta ett knä, och i fjärde, och sista, gjorde han om den bravaden! Det var två ronder på raken vunna med 10-8. Domslutet kom ut somenhällig svensk seger, med korrekta 37-35 och lite mer tveksamma 38-35 & 39-35. Det var en debut av Adolphe Sylva som verkligen hette ’duga’ – kvällens mest rafflande fight! 

Mohammed Abulrahim (nu 3-0) från Malmö besegrade därefter i en rätt bra fight Artur Antanian (0-1-1) från Polen, strongt och bra om än lite ringrostigt efter nästan fyra års uppehåll. Han tog alla de fyra ronderna i detta möte i lättvikt och domslutet med eniga domarröster: 40-36 x 3. Promotorn hade valt att korta hans efternamn till ’Abdu’.

Anna Donatella Hultin (nu 10-3) kunde i en riktig ’catfight’ – två tjejer som bjöd på en verkligt tuff ”ge och ta”-batalj över 6 ronder (6 x 2) i fjädervikt – till sist enhälligt besegra sin polska motståndare Angelika Oles (2-4), efter flera mycket jämna ronder, varav några förlorade mot slutet, där domarna kom upp med poängen 59-55, 59-56, 58-57. 

Simon ”Bullet” Henriksson (nu 8-3) kom tillbaka till ringen efter nästa fyra år utan match och tog sig an en mycket tuff britt i James McCarthy (2-7-1), i en 6-rondare (6 x 2) i mellanvikt, och de två bjöd på en öppen, rafflande och frän fight, där Simon knappt knep de två första ronderna, tappade den tredje mycket jämna ronden hos en domare, och det var helt öppen fight i fjärde då svensken överraskande vasst klippte in en tung överhandshöger och sänkte McCarthy hårt! Den tuffe britten tog sig upp på ostadiga ben men räknades ut av ringdomare Mikael Höök. Det blev till en dunder-succé av ”Bullet”, som sedan firade med dottern i famnen och ”halva” tjocka släkten uppe i ringen! ”The Bullet is back!”

Anthony ”Can You Dig It” Yigit (nu 27-3-1) återvände till en svensk ring – för första gången sedan EM-triumfen över Sandor Martin i Stockholm 2017 – och även om det bara var över 4 ronders distans i weltervikt så var det tuffa bud mot gode britten Jacob Quinn (6-3) och bjöd på en snabbfotad, i flera sekvenser blixtrande fight, där han knep varje rond om än i verklig kamp om poängen och ganska så knappt. Quinn fick ett cut över höger ögonbryn från ett slag, och skall ha heder av sin insats, men Yigit vann till sist klart med helt eniga domarsiffror: 40-36 x 3! 

Stora förväntningar knöts till Costas Nangas (nu 9-0) återkomst på hemmaplan, efter ett antal matcher utomlands,och hans förväntade hårda drabbning med ’farlige’ polacken Michal Loniewski (4-4), där första ronden bjöd på fyrverkeri från bådas håll, men Costas skaffade sig ett övertag i slutet av ronden och träffade hårt i en trängd situation i rondslutet, vilket fick polacken att svårt knäa i repen. I pausen jobbades på hans vänstra öga, men vid gonggongen till andra signalerade man ”stopp”. Han kunde helt enkelt se ut ur det ögat – vidimerat av Dr Ludwig efteråt – och matchen fick brytas på TKO 2. Ett lite snopet slut, på en batalj alla ville ha sett fortsättningen på.  

Så kom SM-fighten i cruiservikt mellan de heta rivalerna försvarande mästare Samo Jangirov (nu 8-4-3) och utmanareGoran Babic (7-1-2), vilket blev en rasande batalj över full distans åtta ronder. Det var inte vackert, bitvis snarare fult, men det var en fight med mäkta stor ’nerv’ och brutalt tufft, där båda fick ’cuts’, Babic redan i första rondens slut, och Jangirov i sjätte ronden – båda uppkomna genom slag. Många ronder var ytterst jämna och delvis svårdömda, vilket gjorde att domarna skilde sig åt i bedömningen – till sist tämligen stort – vilket ledde till ett hett omtvistat domslut. Babicöppnade bäst, men Jangirov kom tillbaka, speciellt i vassa spurter, medan Goran mer jämnt jagade poängen. I matchens mitt hade två av domarna i sak helt oavgjort, och med en rond kvar hade Goran Babic ett övertag hos två av domarna, men då producerade mästare Samo en stor avslutande rond genom vilket vi nådde det smått udda domslutet på 78-75 Babic, 77-75 Jangirov & 76-76 Oavgjort ..! Salomoniskt och egentligen inte ’fel’ alls utmynnade denna riktigt tuffa batalj i en ”draw”, varmed Samo Jangirov behöll sin mästartitel .. och Goran Babic får utmana på nytt, till vad som lätt kan ses som en given returmatch. 

Promotor Armand Krajnc utlovade i ringen efteråt just det, på stående fot – själv med rätta stolt och nöjd med en genomgående mycket fin boxningsafton. Helt riktigt vill vi se mer av ABP!