SPENCE & BENN VANN INATT…

apr 17, 2022
boXning

Errol Spence Jr (28-0/21 KO) kom in i ringen i AT&T Stadium i Arlington, Texas inatt – söndag morgon svensk tid – som welterviktens WBC- och IBF-kung för att ta itu med WBA-kungen Yordenis Ugas (27-5/12 KO) och skulle efter en excellent och bitvis rasande tuff fight komma ut i slutändan som enad titelhållare och nu suverän kung över viktklassens tre av de fyra stora bältena. Spence, kallad ”The Truth”, hade lovat en urladdning och att detta skulle avgöras före full tid, och han höll ord men först efter en ruggig batalj och med några skakiga ögonblick under vägs. Han boxar south paw och den skicklige Ugas mötte honom merendels ’rättvänd’.

Det var en teknisk styrkemätning med Spence huvudsakligen i ett knappt övertag under de första fem ronderna, men där Ugas möjligen startade aningens vassare i första och i tredje, som han vann, men det var jämnt. Spence steppade upp tempot ytterligare i sjätte ronden, men träffades hårt och tappade tandskyddet, varefter i nästa sekvens Ugas, rammade honom smart med högern och skickade honom in i repen, där han kort tycktes illa ute. Där begärde Spence plötsligt ringdomare Laurence Cole att kalla ’stop’ för att leta reda på tandskyddet – och Cole gjorde så. Detta kommer att bli omtvistat. Spence skapade sig själv en vilopaus. Han förlorade ronden klart, men var åter med i fullgod form. Och i sjunde svarade han hårt och skakade nu i sin tur Ugas, som med nöd tog sig igenom en pärs, men till priset av ett svullnande högeröga – det visade sig efteråt att ögonsockeln skadats. Därefter blev matchen ett allt grymmare scenario för ex-kubanen, medan Spence urstark gick för knock, samtidigt som ögat blev allt värre. Ugas kunde svara med enskilda slag men fick nu en hel del stryk, tog mycket mot kroppen men också mot huvudet och var illa ute emellanåt. Cole stoppade för läkarkontroll i 8:e, men fick då ”OK”, men stoppade igen i mitten av 10:e ronden, och nu rådde läkaren honom att bryta kampen, vilket gjordes. TKO på 1:44 av rond 10!

Det var en strålande seger för Errol Spence inför en fantastisk publik på närmare 40.000 fans. Han räknas som en av världens bästa boxare kilo-för-kilo, precis som WBO-VM-kungen i klassen Terence ”Bud” Crawford .. och marken är nu jämnad för en enorm ’showdown’ om den verkliga och reella VM-titeln i weltervikt, senare detta år. En glad, och helt omärkt, mästerboxare mötte media efteråt och var givet mycket nöjd med segern inatt, men ville inte i övrigt kommentera närmare en kamp mot Crawford.
Främsta uppbackning i AT&T Stadium var (nästan lite märkligt / avslöjar ju det löjliga med ’dubbla’ titlar) WBA-VM-regular i weltervikt mellan Radzhab Butaev (14-1/11 KO) och Eimantas Stanionis (14-0/9 KO) – en ryss mot en litauer om ”b-VM” – som dock blev en tuff kamp över 12 ronder, där till sist, efter tå-mot-tå batalj, Stanionis fick med sig bältet på ett delat domslut (116-111, 117-110, 113-114). I lättvikt tog Isaac ”Pitbull” Cruz (23-2-1/16 KO) en vass seger, via nedslagningar i tre ronder av de fem det blev, över Yoriorkis Gamboa (30-5/18 KO) fram till en TKO 5, tid 1:32. Och i samma viktklass slog Jose Valenzuela (12-0/8 KO) ut förre mästaren Francisco Vargas (27-4-2/19 KO) med en vänsterkrok efter blott 85 sekunder..! Cody Crowley (21-0/9 KO) fortsatte obesegrad efter en klar poängseger 10 över Josesito Lopez (38-9/21 KO) .. och Brandun Lee (25-0/22 KO) vann dito klart på poäng 10 över Zachary Ochoa (21-3/7 KO) – båda welterviktskamper – på denna stora gala.

Det var även weltervikt som topp på programmet vid Matchroom/DAZN stora show i AO Arena i Manchester, England tidigare denna lördagsnatt, då Conor ”The Destroyer” Benn (21-0/14 KO) a la en ’Mini-Tyson’ gick på ruggig KO-jakt efter Chris van Heerden (28-3-1/12 KO), hade honom i svårigheter redan i första och krossade honom i andra, sopade honom i golvet efter 59 sekunder .. och det var det.

Sonen till legenden Nigel Benn, försvarade därmed sin WBA/Continental-titel och fortsätter marschen mot en VM-fight.
Främsta uppbackning här var en EM-kamp (EBU) i cruiservikt mellan försvarande mästare Chris Billam-Smith (15-1/11 KO) och lokale utmanaren, förre mästaren Tommy McCarthy (18-4/9 KO) – en retur från i fjol mellan herrarna, då avgjord på delat domslut – men nu blev det ingen diskussion efteråt, då Billam-Smith nu slog ut McCarthy, på KO 8, tid 1:28.

Den andra supporten var en WBC-VM-fight för damer i super feather/lätt lättvikt som försvarande mästare Alycia Baumgardner (12-1/7 KO) enkelt tog hem på poäng 10 (100-90 x 3) över Edith Matthysse (17-12-1/1 KO) – den senare hade övrigt inte kunnat vinna bältet, då hon inte klarade vikten. Baumgardner är från Michigan, USA och Matthysse från Argentina.

En EM-titel (EBU) stod också på spel i Telford International Centre i Shropshire, England då Jason Cunningham (31-6/7 KO) försvarade sin super bantam/lätt fjäderviktstitel med besked och slog ut franske utmanaren, den tidigare obesegrade Terry Le Couviour (16-1/2 KO) efter att ha golvat honom med kroppsslag i andra, tredje och sjätte ronderna, på KO 6.
Redan i fredags kväll var det titelfight i York Hall, Bethnal Green i London då Gavin Gwynne (15-2/3 KO) kämpade sig till ett 12-ronders poängdomslut över Luke Willis (11-1/1 KO) om Brittiska & Samväldestitlarna i lättvikt (117-113, 118-110, 115-112).