SPENCE VANN SÄKERT ÖVER GARCIA, ÅTER #1

dec 06, 2020
boXning


Ingenting kunde stoppa Errol ”The Truth” Spence Jr (27-0/21 KO) som på lördagsnatten (svensk tid söndag morgon) mycket säkert och stilrent tog hem en hyggligt klar och övertygande poängseger över förre dubble VM-kungen Danny ”Swift” Garcia (36-3/21 KO) i försvar av sina WBC/IBF-VM-bälten i weltervikt i AT&T Stadium i Arlington/Dallas, Texas.

I oktober förra året råkade Spence ut för en mycket allvarlig, livshotande bilolycka och en tid befarade man att den unge fighterns karriär var över, men han kämpade sig tillbaka och med den extra långa rehab coronan tillförde var han till sist redo, här och nu, för tung comeback .. och som om han aldrig varit ”borta” boxade han mycket elegant och säkert hem segern mot Danny Garcia i sin hemmaarena, inför en stor och högljudd, vagt ’coronaskyddad’, publik (16.000 utspridda på utrymme för 80.000). Allt sändes dessutom via Fox Sports PBC pay-per-view över Nord-Amerika och en väntad jättepublik där. Han tog kommandot från start, till attack bak sin south paw-jabb, var pressad av en skicklig motståndare att prestera på topp och tappade en och annan rond i en jämn kamp, men var genomgående den bättre boxaren och vann till sist hyggligt komfortabelt efter en god match med ganska klar marginal: 116-112 x 2, 117-111.

Den 30-årige suveränen sitter nu säkert på två av viktklassens fyra titlar – WBC & IBF – medan hans svåraste rival och stora motkandidat pound-for-pound Terence ”Bud” Crawford sitter på WBO-tronen och legendaren Manny Pacquiao sitter på WBA-diton. Det blir nu sannolikt en ofrånkomlig styrkemätning dessa tre emellan under år 2021.

”Jag ger mig själv ett B i betyg”, sa Spence efteråt om nattens insats, ”jag var lite ringrostig och fick inte allt att flyta som det skulle, men på det hela taget så var det bra. Jag är tillbaka! Jag var den längre av oss två med bättre räckvidd, så att jobba bak jabben var logiskt rätt. Planen var att boxa ut honom med allt jobb baserat på jabben. Jag tror t o m Lennox Lewis hade gett mig beröm för min jabb inatt. Jag hade ett bra sparring camp bakom mig och hade vant mig vid hårda träffar igen (efter olyckan) och visste jag kunde ta en smäll. Som förr. Han är tuff, Garcia, och står för en snyting. Jag tror jag skakade honom ibland, men han är en verklig fighter. Nu är jag tillbaka, och jag är den ende med enade titlar och visade att jag är bäst i weltervikt. Nu får nästa år ge vad det bär hän.”

”Han var den bättre inatt”, sa Garcia efteråt. ”Jag har inga ursäkter. Jag kämpade så hårt jag kunde i en tuff fight. Han har en verkligt bra jabb och den blev nyckeln. Han orkade jobba lite mer än jag, så heder till honom. Jag får gå hem och ladda om på nytt, så får vi se vad det blir.”

I den stora tävlingens främsta semi stoppade långe Sebastian ”Towering Inferno” Fundora (16-0-1/11 KO) sin afrikanska motståndare Habib Ahmed (27-2-1/18 KO) på TKO 2. Ringdomare Laurence Cole räddade då mannen från Ghana från mer stryk i denna WBA/eliminator i super welter/lätt mellanvikt.