Spinks, Bugner .. Briggs

okt 17, 2014
admin

 

Nyhetsbild_125_3_BoxareVad är det med de gamla stjärnorna – numera handlar rubrikerna om sjukdom och elände och små skandaler .. men ännu finns det dock hopp.

Leon Spinks, världsmästare i tungvikt från februari till september 1978 – han ”lånade” titeln ett drygt halvår av Muhammad Ali, slog honom i en tuff 15-rondare som avslutades med en thriller-rond, den klassiska sista och femtonde ronden, men förlorade sedan titeln tillbaka till Ali inför 65.000 personer i Superdome i New Orleans (första direktsända VM-galan till Sverige/till tre olika klubb-arrangemang/promotor C-A Hellqvist) dito på poäng 15 – har tyvärr hamnat i rubrikerna igen, då han i dagarna genomgått två magoperationer på sjukhus i Las Vegas, men hans fru uppger till AP att han är på bättringsvägen, om än under vad vännen Tony Orlando kallar ”sitt livs match”. Spinks är 61 år gammal, lite av en doldis idag.

Joe Bugner, VM-utmanare i tungvikt och mest berömd för sina två matcher mot Muhammad Ali och sitt dito stenhårda uppgör med Joe Frazier, och dessutom EM-kung under tre sejourer: 1971, 1972-75, 1976-77, hamnade också i rubrikerna under förra veckan, då han drabbades av en hjärtattack på Queenslands Gold Coast, Australien (där han numera bor), som en följd av diabetes och mindre goda matvanor. Han meddelar själv från Griffith University Hospital att han är på bättringsvägen: ”Jag ska inte hänga upp handskarna än, jag är 64 och har ännu några år kvar i mig, så nu ska jag ta vara på mig lite bättre framöver.”  Bugner valdes in i Australian Hall of Fame 2012.

Shannon Briggs, betydligt yngre än herrarna ovan och numera ständigt med i rubrikerna, men liksom nämnda gentlemen i korta perioder förknippad med VM-titeln i tungvikt – linjär VM-kung från 1997-98, WBO-VM-kung 2006-07 .. ”den sista amerikanska världsmästaren” kallad – och han är åter på tapeten, men inte pga att han skadat sig – om man bortser från att han skar sig i foten på ett sönderslaget glas när han mobbade Wladimir Klitschko härom månaden – utan snarare för att han utsätter andra för livsfara. I sin hysteriska kampanj för att tjata sig och mobba sig till en ny VM-kamp jagar numera 42-åringen VM-kungen Klitschko på allt tokigare upptåg. Häromdagen, när Wlad var ute och brädpaddlade utanför Miamis kust kom Shannon ”The Cannon” jagandes i en motorbåt och lyckades med svallvågorna halvt dränka mästaren, då denne stod på öronen i plurret. Nu är Briggs dödshotad pga tilltaget, men svarar bara: ”Äsch, jag är född i Brownsville i New York dödshotad från från första dan jag andades .. det är ingenting. Videon från Briggs vattenmobbning har nu setts av mer än en miljon människor på You Tube.