STARK VECKA: BERCHELT VS VALDEZ, AVANESYAN-KELLY, CHUDINOV-CHILEMBA..

feb 17, 2021
boXning

Förutom Wallin-Breazeale/Broner-Santiago, som vi redan påannonserat, är detta en Fight Week med en hel del action på högsta nivå, nästan som om vi kunde se förbi coronan vilket vi givetvis inte kan i sak; den sätter förvisso sina spår och begränsningar på alla de tävlingar som nu sker.

Störst på den kommande lördagens program är den häftiga WBC-VM-fighten i super feather/lätt lättvikt som går i ”The Bubble” i Las Vegas, Nevada där den superba mästaren Miguel Berchelt (37-1/33 KO) sätter sin titel på spel mot obesegrade utmanaren och förre VM-kungen Oscar Valdez (28-0/22 KO). Det är en av årets tuffaste matchningar och en kamp som förväntas kunna bli något alldeles extra. Berchelt har hållit WBC-VM sedan januari 2017 och gör nu sitt sjunde försvar; Valdez höll WBO-VM i fjädervikt 2016-19, försvarade sex gånger och avgick obesegrad för att avancera upp i vikt. Han är nu 30 år, på toppen av sin förmåga och alltjämt obesegrad i proffsringen, är bosatt i Kalifornien men härstammar från Sonora, Mexico. 29-årige ”El Alacran” Berchelt bor i Cancun, Mexico men är född i Yucatan i södra Mexico – så det finns en stor nationell rivalitet mellan de båda utöver deras högstående ranking. Berchelt har en förlust tidigt i karriären och har en egentlig record på 38-1/34 KO men en match bokförs inte – den senaste han gått, en icke-titelfight under coronans värsta period (juni 2020), en TV-sänd KO-seger som dock aldrig sanktionerades av förbundet och gick utan förbundsfunktionärer och därför ses som illegal. Tävlingen på lördag sänds över ESPN, arrangeras av Bob Arum/Top Rank. Valdez har gjort ett tufft uttalande om vad som är att vänta: ”Jag har drömt om den här fighten sen jag var liten, att få boxa om WBC-bältet, det är ett stort ögonblick. Det här är en fight som har alla ingredienser att kunna bli årets match. Berchelt kommer att tvinga fram det bästa jag har – vi kan boxa, vi kan slugga – men jag kommer att vara den smartare av oss. Två mexikaner som kommer vara villiga ge allt i ringen – det kommer inte att bli någon lätt seger, men det kommer att bli en seger för mig!”

I Europa, i SSE Arena i Wembley, London (SKY TV; Matchroom/Hearn arrangerar) möts regerande Europamästare (EBU) David Avanesyan (26-3-1/14 KO) från Ryssland och hans utmanare, britten Josh Kelly (10-0-1/6 KO) om den förstnämndes EM-bälte i weltervikt. Avanesian vann titeln i mars 2019 och  försvarar nu för tredje gången (efter ett drygt års corona-uppehåll). Kelly, en av Englands stora amatörstjärnor (OS-brons ’12, EM-brons ’15, VM-femma ’15, OS-man i Rio ’16) och nu obesegrad som proffs tar här klivet in till världseliten. Avanesyan bor och tränas i England; han rankas högt i tio-i-topp av samtliga förbund.

Även i Ryssland, i Krasnogarsk Vegas City Hall, går det en match av världsformat på lördag, nämligen mötet i supermellanvikt mellan WBA/Gold-mästaren och fd dubble VM-utmanaren Fedor Chudinov (23-2/16 KO) och dito dubble f d VM-utmanaren (i lätt tungvikt) Isaac Chilemba (26-7-2/10 KO) över 10 ronder.