Stevenson vann tuff match om lätta tungviktstiteln

maj 25, 2014
admin

Nyhetsbild_56_Stevenson_vs_FonfaraAdonis Stevenson, WBC-världsmästare i lätt tungvikt och en av jordklotets mest hårdslående herrar, försvarade sin VM-titel i Bell Centre i Montreal, Kanada på poäng efter tolv hårda och tuffa ronder på söndagsmorgonen svensk tid mot den tio år yngre utmanaren i AndrzejFonfara från Polen & Chicago, USA.

WBC-kungen kallas ”Superman” och har nu en record på 24-1/20 KO och var här på jakt efter sin elfte raka KO-seger – han hade inte hört siffrorna från ett poängdomslut sedan december 2007 – men nu blev det inte som han tänkt … den utlovade knockouten uteblev!

Men det var sannerligen ingen ”walk in the park” – den tuffe 26-årige utmanaren kom för att ta titeln och hotade faktiskt Stevenson på allvar, framförallt i den briljanta nionde ronden då han slog ner mästaren och så när hade honom på ”g”. En då, till synes, mycket trött Adonis red  ut stormen och kom starkt tillbaka i tionde med kroppsslag och växlande kombinationer kropp-huvud-kropp, den stridsplan som fungerat så bra tidigare och som nu åter gav honom kommandot. Mästaren hade sänkt Fonfara, kallad ”The Polish Prince” (record: 25-3/15 KO), för kortare räkningar både i första och femte ronderna med kroppsslag och han dominerade kampen klart upp till de knappt förlorade ronderna sju och åtta, där han uppenbarligen kom i en svacka. Likväl kom han från tionde tillbaka för att ha kontroll vägen ut och vann till sist med hyggligt klara 115-110 x 2, 116-109.

Stevenson är ju en ”late bloomer”, dvs kom ganska sent i boxningskarriären upp på toppen, VM-kung sedan den chockartade KO-segern över Chad Dawson 2013, är nu 36 år gammal, idag en av branschens hetaste namn och tillsammans med omöjlige Bernard Hopkins (IBF & WBA-kung) och stentuffe ryske punchern Sergey Kovalev (WBO-kung) en i den trio som håller lätta tungvikten i järngrepp, och vars inbördes rivalitet är på väg mot en potentiell sagolik urladdning!

Lätta tungvikten kan bli årets roligaste och mest spännande viktklass, om/när dessa herrar börjar göra upp. Vi har ju svenskt intresse i klassen med Erik Skoglund (rankad 7:a/IBF, 8:a/WBO, 12:a/WBA, ännu inte topp 15 på WBC), legitimt med alla utmanare rankade utan förbundspolitik en av världens ca 25 bästa män i klassen, men han har ännu några riktigt tuffa steg på vägen innan han står mot någon av dessa tre jättar.

För övrigt konstateras bara från nattens övningar att mellanviktens nya KO-kung David Lemieux från Kanada (record 32-2/30 KO) fått sitt absoluta genombrott och på förmatchprogrammet till Stevenson-Fonfara med förskräckande pondus krossade förre VM-utmanaren Fernando Guerrero enkelt inom två ronder! Se upp!