STOR BOXNINGSHELG: EM I PARIS, VM MED NIETES, BURNS, KVAL FÖR MOSLEY, BELLEW & MAKABU

maj 27, 2016
boXning

Mehdi Amar

Det är en riktigt omfattande boxningshelg på ”g” med ett stort antal betydande titelfighter runt om från fredag till söndag. Det börjar redan ikväll med stor gala i Cirque d´Hiver i Paris, Frankrike där Mehdi Amar (32-4-2/16 KO) gör upp med Serhiy Demchenko (16-9-1/12 KO) om den vakanta EM-titeln i lätt tungvikt – detta har en klar betydelse för Erik Skoglund, som var först nominerad att boxa om den vakanta titeln,m efter att Igor Michalkin avsatts pga doping, och som mycket väl nu kan få första utmaning mot segraren om EM-titeln. Fransmannen är favorit till segern, uppbackad av hemmaplan dessutom, men ukrainaren är en hårding som mycket knappt förlorade mot Oscar Ahlin i Danmark och som slagit Juho Haapoja och förlorade med knapp marginal mot just Mehdi Amar om EU-titeln i oktober i fjol. Amar är 33 år och har inte förlorat en match på över fyra år.

Donnie_Nietes 

På lördagen tar det av med WBO-VM-försvar i lätt flugvikt av Donnie Nietes (37-1-4/21 KO) mot Raul Garcia (38-3-1/23 KO) i universitetets arena i Bacolod City i Filippinerna. Det är Nietes nionde försvar av denna titel – som han vann i oktober 2011 – dessförinnan höll han WBO:s stråviktstitel 2007-11 / 4 försvar. Garcia höll IBF-VM i stråvikt 2008-10, WBO-diton 2011.

Ricky_Burns

I Hydro-arenan i Glasgow, Skottland boxar förre VM-kungen i lätt lättvikt och lättvikt (WBO) Ricky Burns (39-5-1/13 KO) om den vakanta WBA-VM-titeln i lätt welter mot (förre) EM-kungen i vikten  Michele Di Rocco (40-1-1/18 KO) i en tuff styrkemätning; Burns således på jakt efter ett tredje VM-bälte.

mosley-avanesyan poster

Och i Gila River Arena i Glendale, Arizona, USA möts Rysslands David Avanesyan (21-1-1/11 KO) och veteranen, 4-faldige ex-VM-kungen, Sugar Shane Mosley (49-9-1/41 KO) om WBA:s interim-titel i weltervikt .. det är Avanesyan som försvarar denna halva värdighet för första gången och det är 44-årige Mosley´s måhända sista chans att hänga med i toppen. Den faktiska WBA-VM-kungen i weltervikt är Keith Thurman, som försvarar VM-titeln den 25/6 mot Shawn Porter, men ovan interim-titelfight fastställer nästa korrekta utmanare. 

bellew vs makabu poster 

På söndag är det dags igen, nu i Goodison Park i Liverpool, England där Tony ”Bomber” Bellew (26-2-1/16 KO) möter Ilunga Makabu (19-1/18 KO) om WBC:s vakanta VM-titel (efter avgångne Grigori Drozd) i cruiservikt i ett mycket intressant möte mellan grymma punchers. Makabu har slagit ut alla motståndare utom en (Dmitry Kucher) på väg till sin VM-chans och f d Europamästare Bellew har enbart förlorat i sina tidigare VM-försök (i lätt tungvikt vs Stevenson ’13 och Cleverly ’11) och räknar sina största segrar över Nathan Cleverly (i retur) och Mateusz Masternak (om EM).

 

BILDER: Mehdi Amar, Donnie Nietes, Ricky Burns, Poster av Mosley vs Avanesyan, Bellew vs Makabu