STOR BOXNINGSHELG VÄNTAR: CANELO-SMITH, GOLOVKIN, RODRIGUEZ, RAMIREZ ..

dec 15, 2020
boXning


Vi har en mycket tung boxningshelg framför oss med en rad stora namn i elden, inklusive en verklig jätte-drabbning, även om det mesta sker inom corona-begränsningar och förminskade ramar. Det börjar redan på fredagsnatten, då IBF/IBO-VM-kungen i mellanvikt Gennadiy ”GGG” Golovkin (40-1-1/35 KO) återkommer till ringen efter 14 månaders uppehåll och försvarar sina bälten mot IBF:s utsedda utmanare polacken Kamil Szeremeta (21-0/5 KO) i Seminole Hard Rock Hotel & Casino i Hollywood, Florida, USA. Det är ”GGG”:s tredje match sedan förlusten mot Canelo Alvarez om den ’riktiga’ VM-titeln – IBF strippade ju Canelo på sitt bälte, och Golovkin besegrade farlige utmanaren Sergiy Derevyanchenko om detta i oktober 2019, men har ju pga corona-eländet inte kunnat boxa sedan dess – och huvudmålet är fortsatt ännu en fight och avgörande uppgörelse mot den rödhårige mexikanen. Denna match är ett steg på vägen, men den obesegrade Szeremeta kan inte underskattas, även om denne aldrig varit uppe på den här nivån tidigare. ”Nej, det är inte bara en fight vilken som helst. Det är en match av stor betydelse, och jag som alltid största respekt för min motståndare”, sa Golovkin på pressmöte idag. ”Men jag är glad att den kan äga rum, och mitt mål är alltjämt att ta tillbaka alla mina bälten, men här och nu att vinna min 21:a titelmatch!”

Saul ”Canelo” Alvarez (53-1-2/36 KO) å sin sida – världens idag högst rankade boxare kilo-för kilo, tillika enda man som är kung i två viktklasser (han var det i tre ett kort tag men lämnade bort sitt erövrade bälte i lätt tungvikt) suverän WBC/WBA/Ring-mästare i mellanvikt; WBA-VM/Regulär i supermellan – boxar på lördagsnatten i Alamodome i San Antonio, Texas i en av årets tuffaste möten, då han här tacklar den ’riktiga’ VM-kungen i supermellan, Callum ”Mundo” Smith (27-0/19 KO), WBA/super & Ring Champion (segrare av den stora WBSS-turneringen, där han bl a besegrade vår Erik Skoglund i en mycket jämn match). Detta är ett härligt möte mellan två stora mästare; något att se fram emot; vi återkommer.

Det skulle varit ytterligare en stor fight på lördagen, mellan två små men ack så starka män, nämligen Nonito Donaire och Emmanuel Rodriguez (19-1/12 KO) – två ex-kungar i möte om WBC:s vakantförklarade bälte i bantamvikt .. MEN Donaire fick Covid-19 i förra veckan och tvangs utgå, desto mer anmärkningsvärt som det från början skulle ha varit en kamp för Donaire mot regerande WBC-kung Nordine Oubaali, men då den senare fick Covid-19 (!) gjordes han till Champion ”in recess” och man hittade på vakant-varianten i dess ställe. NU utgår vakant-dribblet och Rodriguez har matchats om mot förre WBA/interim-kungen Reymart Gaballo (23-0/20 KO) om WBC:s interim-titel istället ..!! Så fight blir det, likväl – men utan någon av de två ursprungliga boxarna. Det är i Mohegan Sun Arena i Uncasville, Connecticut detta sker .. nu på lördag natt.  

 

Redan på fredagen boxar dock även ytterligare en tidigare mästare, nämligen Gilberto ”Zurdo” Ramirez (40-0/26 KO) som i Galveston Island Convention Center i Galveston, Texas möter Alfonso Lopez (32-3/25 KO) om Nordamerikanska (NABF) titeln i lätt tungvikt – en klart intressant 12-rondare. Ramirez höll 2016-19 obesegrad WBO-VM i supermellan men klarade inte längre hålla vikten och gick våren 2019 upp i lätt tungvikt med en stark debut i klassen med seger över Tommy Karpency, men sedan har inget mer blivit boxat. Lopez håller sedan november 2019 NABF-titeln, men har inte heller kunnat boxas sedan dess.