STRAX DAGS FÖR ’RISING STARS’ I UPPSALAS FIGHT NIGHT

mar 18, 2019
boXning

Det är knappa två veckor kvar till proffsboxningspremiär i Uppsala – faktiskt första gången som proffsboxning i tävlingsform arrangeras i ’lärdomsstaden’ – och det sker på lördag den 30/3 i Fyrishovs Arena i en gala döpt till ’Nordic Fight Night’, inte att förväxlas med Sauerland Events nordiska galor, men med i huvudsak matchmaker Stefen Fernströms ’Rising Stars’-gäng boxare. Promotorer är Henrik Fischer/Welcome Uppsala eventföretag i samarbete med Morgongåva BK, och programmet kommer att omfatta sex proffsmatcher + inledande amatörprogram.

Huvudmatch är svenske mästaren i lätt mellanvikt Ahmed Rossi (5-0/4 KO) mot en 25-årig tuffing från Gori i Georgien vid namn Irakli Jeranashvili (13-11-6/5 KO), en ung man som nått en lätt imponerande rutin på en åtta år lång karriär som yrkesfighter – han debuterade redan som 17-åring, efter en utmärkt junior-karriär som amatör – och de möts över 6 ronder. Jeranashvili har varit uppe i ett par titelfighter, om WBC Youth-titeln mot Jerobe Santana i februari ’16 på Kanarieöarna och om WBC/Eurasia-titeln mot Vage Sarykhanyan i Ryssland – vilka han förlorade båda – och ett flertal av hans nederlag beror på tuff matchning på bortaplan. Han fick en sista chans på IBF:s Youth-titel (före ålderstrecket) i weltervikt mot Ilhami Aydemir i Köln, Tyskland i februari ’17 och föll på poäng 10 efter en god match. Han har tretton dugliga segrar – varav åtta före full tid – mot merendels regionalt motstånd, som på poäng över Jaba Shalutashvili och på TKO över Giorgi Chubinidzi men mest meriterande är hans oavgjorda resultat mot mycket starke Anzor Gamgebeli och Mikhail Avakian över 6 och 8 ronder .. och nu senaste oavgjort vs Kostya Jangavadze i oktober ’18. Han har inte haft någon lätt resa som proffs, och det är väl knappast ett ’break’ heller att behöva ta itu med stenhårde Rossi på svensk mark.

Rossi har ju stoppat allt tills han hamnade i en verkligt tuff batalj om svenska titeln i december ’18 i Skövde mot Simon Henriksson, i en smått underbar fight som avgjordes på en mäktig Rossi-spurt och där säkrade en poängseger 6. Nu blir dettta det mest rutinerade motstånd stockholmsfightern mött som proffs i denne georgier. Som bäddat för en het fight!

Vi återkommer givetvis med övrigt program allt-efter-som.