SUPERB BOXNINGSSHOV I SKÖVDE KRÖNTES MED SM-GULD TILL ROSSI

dec 02, 2018
boXning

Risig Stars VII blev till sist en superbt fin liten boxningsgala utkämpad under lördagskvällen i Valhall dansrotunda i Kulturhuset i Skövde – en arena som klippt och skuren för boxning, alldeles ypperligt lämpad om än i format mindre och mycket vackert upplyst – där nu en publik på drygt 300 gäster fick sig till livs en proffsboxningsshow på fem matcher av ypperlig underhållningskvalitet.

Det började med Samo Jangirov (3-0-1/1 KO) mot en stadig ung man från Ukraina vid namn Kostiantyn Dovbyshchenko(3-2-1/1 KO) i cruiservikt över fyra ronder, och det blev en smått fascinerande öppningsfight. De två gick loss på varannmed en kolossal energi, ge och ta rakt igenom alla fyra ronderna, fullt ös och inte ett uppehåll (!) – och det var Katrineholmaren Samo som tycktes knappt men klart dominera de tre inledande omgångarna. Domarna gav dock i lite hygglig svensk fair play andra ronden till ukrainaren – den var förvisso den jämnaste av ronderna och det var tekniskt sett kanske inte helt fel, men det var vänligt i överkant, och det fick nu en avgörande betydelse .. För i fjärde omgången fick Dovbyshchenko träff på Samo och skaffade sig ett övertag som han faktiskt i slutdelen av ronden och matchen gjorde markant ..han öste på som en vilde och hade Jangirov lite skakad .. och tog tveklöst hem slutronden! Varför domslutet blev 38-38 rakt över alla tre domarkorten – och oavgjort som resultat!

Nästa match var märkligt nog Sverigedebut för Stockholmstjejen Joanna Ekedahl (8-0/3 KO), som gjort hela sin tidiga karriär i Norge (sparring till Cecilia Braekhus) och Spanien

(stationerad hos sin coach Ulf Johansen) men nu fick chansen boxa här och det skedde mot den tuffa serbiskan Nina Pavlovic (1-2-1) över 6 två-minutersronder. Joanna dominerade matchen från start till mål och tappade blott något udda poäng, men Pavlovic ska ha kredit för att tufft stå upp mot en tekniskt överlägsen rival och också gå till motattack emellanåt, men hon var dock visade det sig efteråt i viss mån hjälpt av att Ekedahl slog sönder sin vänstra hand redan i andra ronden – hon fick en spricka i ett mellanhandsben och måste få näven fixerad en tid framöver – och detta hämmade henne klart. Segern skrevs dock till klara 59-55 x 2, 60-54.

Kvällens tredje match blev en ny thriller i cruiservikt, där Robin Safar (7-0/4 KO) kom upp i vikt till att ta sig an en 91 kg-man i hårde, tuffe estländaren Gennadi Stserbin (1-1/1 KO), en 24-åring som har landslagsmeriter som amatör i bagen (över 80 matchers rutin). Detta blev en mycket skarp och riktigt bra fight, där ’Robz’ bjöd in till och gav sig i krig med sin tyngre rival. Safar vann ronderna men ytterst knapptoch Stserbin kämpade ursinnigt och anföll våldsamt i fjärde och sista ronden, där dock till sist Robin fick in en vass vänsterkrok som skakade estländaren varefter han följde upp mycket rappt med fyra-fem obesvarade slag som hade Gennadi raglandes och bra nära på väg ner i golvet .. då ringdomare Håkan Sindemark bröt in och stoppade fighten på tiden 2:25 ..! Det var inte alls fel brutet utan i själva verket utmärkt tajmat, men efter en kort stund protesterade Stserbinmot stoppet och hörnan klagade då över att han ju de facto inte varit nere .. Men det var en korrekt TKO 4 till Safar – som nu kommer att återvända till USA för att förbereda sig för en kommande fight ’over there’.

SÅ var det dags för SM-batalj mellan Simon Henriksson (5-3/1 KO) från Malmö och Ahmed Rossi (5-0/4 KO) från Stockholm om SM-titeln i superwelter/lätt mellanvikt över 6 ronder – och det blev ännu en thriller!

Som sig bör inleddes alltihop med bältes- och flaggparad och nationalsång, men efter den pompan och medföljande introduktioner brakade det loss. Två markant skilda stilar som drabbade samman, men där det snart nog utvecklades till en magnifik styrkemätning mellan vems kamp-idé som dominerade den andre. Rossi, i sin aggressiva ’Tyson-liknande’ häftiga attack, kom in med stenhårda krokar av varierande längd och inledningsvis tycktes inte Simon ha nåt riktigt svar, men redan i andra hittade han in med en aningens för nätt uppercut men också långa stötar på distans och ställde delvis Rossi off-side. Båda boxarna hade häftiga hejaklackar och de gick nu loss i våg på våg: ”Siimon .. Siimon .. Siimon” … ”Rossi .. Rossi .. Rossi” ..! Tredje ronden blev ganskajämn, fjärde delade sig domarna i uppfattning, men femte var klart den unge skåningens, och nu hade matchen svängt ..!

Från fjärde blev det lite kris kring Ahmed, som då fått ett fult cut över vänster ögonbryn, dömt av ringdomare Åke Johansson som ”accidental headbutt”, och det blödde fritt men hörnan lyckades stoppa det hyggligt. I detta läge hade en domare Henriksson i ledning, två domare Rossi i ledning, men en av dem med bara 1 poäng upp. Sista ronden blev avgörande! Men nu kom Rossi som en furie och gjorde en råtuff insats, där Simon tvangs rädda sig med låsningar.  Det slutade i ett vilt vilje-krig, där ingen vek ner sig, men avslutningsronden var poängmässigt klart Rossis .. och därmed matchen!

 

Domarna fick det till 58-56, 59-56 och en oavgjord röst 57-57 med en ’majority win’ till Ahmed Rossi – varpå den 27-årige Stockholmaren kröntes till Svensk Mästare!

Hela showen avslutades sedan med hemmasonen Daniel Gustafsson (3-0), Tidaholms & Skövdes egen stjärna, i ett så pass tidigt i karriären tufft uppdrag mot rutinerade och listige Ilia Beruashvili (8-7/4 KO), en rutinerad 23-åring som faktiskt gått tiden ut mot EM-kungen Mohammed Obaddi och obesegrade franske ”terriern” Terry La Couviour … och snart nog förstod man varför. Han var hal som en ål och omöjlig att träffa rent på och ingalunda ofarlig framåt, även om det näsblod han gav Daniel nog uppkom via en skalle. Daniel å sin sida lyckades ge Ilia näsblod tillbaka, men inte så mycket mer, och de gånger han fick ner georgiern i canvasen var det blott på grund av brottningsgrepp, vilket skarpt beivrades av ringdomare Mikael Höök. Detta var ingen vacker match alls, men den var underhållande, för de två bjöd mellan de övriga aktionerna också på lite spex och publikfriande svansföring. Ronderna vanns dock rakt av av Gustafsson som trots allt här tog en hyggligt fin skalp i form av en klar poängseger, 60-54 x 3. Varmed galan i Skövde slöts i jubel!