SUPERHELG I BOXNING ÄR HÄR!

maj 19, 2023
boXning

Denna weekend är en så kallad superhelg för boxningssporten med framförallt två megatävlingar för handen lördag natt till söndag. 
Det är dels en av den kvinnliga proffsboxningens största VM-fighter nånsin på gång. Sportens största kvinnliga stjärna, irländskan Katie Taylor (22-0/6 KO), den suveräna drottningen i lättvikt med alla VM-bälten i sin ägo (WBC/WBA/IBF/WBO/RING) går på hemmaplan i 3Arena i Dublin, Irland upp en viktklass och utmanar den suveräna drottningen i super light/lätt weltervikt Chantelle Cameron (17-0/8 KO), som håller samtliga bälten i den viktklassen (WBC/WBA/IBF/WBO/IBO) och det är alltså hennes bälten och VM-värdighet som står på spel. Det är  en ruggigt bra match mellan två obesegrade mästare, där som det heter ”någons ’nolla’ måste ryka”. Det är Taylors stora möjlighet att bli suverän mästarinna i två viktklasser samtidigt; det är Camerons stora möjlighet att bli den kvinnliga boxningens nya absoluta ’superstar’. 36-åriga Taylor, som länge hållit den positionen, har de facto, på grund av märkliga omständigheter, aldrig tidigare boxat på hemmaplan i Irland, där hon likväl är ett av örikets största personligheter. Promotor Eddie Hearn/Matchroom räknar med att sälja ut arenan på över 9000 åskådare. 32-åriga Cameron, från Northampton i England, har längd (173 – 8 cm övertag) och räckvidd (175 – 7 cm övertag) på sin sida. Taylor har en större erfarenhet och en fanatisk publik på sin sida. 

Främsta support på galan är en stark biträdande huvudmatch där Terri Harper (13-1-1/6 KO) försvarar sin WBA-VM-titel i super welter/lätt mellanvikt mot gamla VM-drottningen Cecilia Braekhus (37-2/9 KO) från Bergen, Norge. Det är 26-åriga Harpers första försvar av VM-bältet; det är 41-åriga Braekhus sannolikt sista chans att ta sig upp på en VM-tron igen – hon var en gång i tiden (2009-19) suverän mästarinna i weltervikt med 25 raka VM-försvar fram tills Jessica McCaskill besegrade henne. En herrmatch – Dennis Hogan (31-4-1/7 KO) mot James Metcalf (24-2/15 KO) om IBO-VM i super weltervikt – är uppbackning till damerna. DAZN sänder galan på lördagskvällen.   

SAMTIDIGT drar det ihop sig till en av årets stora VM-fighter, nämligen kampen om den verkliga VM-titeln i lättvikt (WBC/WBA/IBF/WBO/RING) mellan Devin ”The Dream” Haney (29-0/15 KO) och förre mästaren Vasily ”Loma” Lomachenko (17-2/11 KO) i MGM Grand Garden Arena i Las Vegas, Nevada, USA, som går av stapeln på lördag natt – söndag morgon svensk tid – arrangerad av Top Rank med legendaren Bob Arum i spetsen, vilken sänds PPV över jordklotet. Det är en synnerligen het fight, där 24-årige relativt nye mästaren Haney – han tog titeln från George Kambosos i juni 2022, försvarade framgångsrikt mot samme man i oktober – nu gör sitt andra försvar av VM och alla bälten. Ukrainas boxningsstolthet, 35-årige Lomachenko, höll VM i lättvikt 2018-20 (tidigare WBO-VM i fjädervikt 2014-16, WBO-VM i super feather/lätt lättvikt 2016-18) och har tagit ’time out’ från sin krigstjänstgöring i Ukrainas grymma försvarskrig mot Ryssland för att fullfölja sin chans att ta tillbaka sina gamla VM-bälten. 

Boxarna uttalade sig igår på sista pressmötet före dagens invägning. Haney: ”Han skulle tagit chansen boxa mot mig för fyra år sedan, men nu är det dags. Det kommer bli mycket värre för honom än om han gjort det då. På pappret är detta min tuffaste fight nånsin, men jag tänker göra det till en lätt natt. Jag ska få det att se enkelt ut och boxa hem en klar seger!” Loma: ”Han är en boxare på högsta nivå. Han vet vad han måste göra. Han kan utnyttja sin räckvidd, han kan använda fötterna, han kan försöka skapa avstånd. Men jag har massor av erfarenhet i den här sporten. Det här kommer bli intressant för mig.”