SVEN FORNLING ÅRETS BOXARE, FORNLING-MURAT ÅRETS FIGHT ..! ÖVRIGA UTMÄRKELSER TILL LAURÉN, SAUERLAND, ROSSI, EKEDAHL

jan 08, 2019
boXning

Svenska Proffsboxningskommissionen har fastställt årets utmärkelser för år 2018 för svenska proffsboxare och arrangemang.

ÅRETS BOXARE
blir Sven Fornling – i konkurrens med Badou Jack, Otto Wallin och Anthony Yigit – för sina tre matcher under 2018, samtliga segrar och titelmatcher, först i försvar av sin Baltic Title i lätt tungvikt mot Jeppe Morell i Danmark (TKO 3) i början av året, därefter nästa försvar av Baltic Title mot Karel Horejcek (poäng 10) i Sundsvall i april och sedan den enorma kämpainsatsen mot Karo Murat om IBO-VM i lätt tungvikt (poäng 12) i Hamburg i december. Ett suveränt år av en superb Champion!

ÅRETS DAMBOXARE
blir Mikaela Laurén – i konkurrens med främst Patricia Berghult – för sina två matcher under 2018, dels segern på poäng 10 över Verena Kaiser om IBO-VM i super welter/lätt mellanvikt i Sundsvall i april och dels segern i sin karriärsavslutning i juni i Göteborg där hon besegrade Eva Bajic (poäng 6). Ett verkligt starkt årsresultat och bokslut av en nu lyckligt avgången Mästarinna.

 

ÅRETS FIGHT
är definitivt den helt otroligt dramatiska VM-fighten mellan Sven Fornling och Karo Murat i Hamburg i december som slutade med att Sven kröntes till IBO World Champion efter en vilje- och kämpainsats utan dess like.
Det saknades sannerligen inte konkurrenter om utmärkelser detta starka 2018, då Otto Wallin besegrade Adrian Granat om EU- & SM-titlarna i tungvikt i en thriller över 12 ronder i Sundsvall i april, Badou Jack gick oavgjort med Adonis Stevenson om WBC-VM i lätt tungvikt i maj och Anthony Yigit kämpade ursinnigt om segern tills en ögonskada stoppade honom om IBF-VM i lätt weltervikt i oktober .. men inget slår Fornlings bravad.

ÅRETS DAMFIGHT
är Mikaela Lauréns tuffa, hårda och jämna poängseger över Verena Kaiser i Sundsvall i april om IBO-VM – det krävdes en verklig kämpainsats för att ”Destiny” skulle kunna bärga segern, men hon gjorde det ..!
Patricia Berghult tog en mycket hedervärd poängseger över 8 ronder om RBO-titeln i Örebro i november, men den når inte fullt ut Lauréns bedrift.

ÅRETS ARRANGEMANG/PROMOTOR
går till Nisse Sauerlands starka och snygga tre-titelmatchers proffsshow i Gärdehov arena i Sundsvall den 21/4 2018, som detta boxnings-års förnämsta arrangemang. Förutom huvudmatchen om EU/SM-titeln i tungvikt, Wallin vs Granat, innehöll detta evenemang IBO-VM mellan Laurén-Kaiser, Baltic Title mellan Fornling och Horejcek ytterligare sex förnämliga förmatcher.
Totalt arrangerades sju proffstävlingar i Sverige under året, förutom den ovan i Norrköping, Stockholm, Göteborg, Katrineholm, Örebro och Skövde – flera av dem av mycket god kvalitet,dock inte i paritet med stor-showen i Sundsvall.

UTMÄRKELSEN ÅRETS FRAMSTEG
går på herrsidan till Ahmed Rossi, som under 2018 tog två segrar, varav den sista gällde SM-titeln i super welter/lätt mellanvikt; en stark seger på poäng 6 över Simon Henriksson, i vad som var en av årets bästa matcher, en ’thriller’ avgjord på sista ronden. Han har nu 5-0 i record.


Och går på damsidan till Joanna Ekedahl, som matchat mycket frekvent och tagit inte mindre än fem segrar under 2018, i Sverige, Spanien och Norge. Det är utomordentligt raskt marscherat och hon står nu på 8-0 i record.