TAPPERT KÄMPANDE SVENSSON FÖRLORADE MOT BRAEKHUS

feb 25, 2017
boXning

IMG_2649Nej, det ville sig inte för ”The Swedish Princess” Klara Svensson (17-2/5 KO) mot Norges egen boxardrottning ”The First Lady” Cecilia Braekhus (30-0/8 KO) i ett nästan fullsatt Spektrum i Oslo på fredagsnatten. Hon kämpade ursinnigt tappert och slet sig igenom alla tio ronderna och gav aldrig slaget förlorat, trots att hon hade föga medgång i antal vunna ronder. Och hon var inte utan framgång inledningsvis – hon började rätt bra och hängde med fint i första ronden och gjorde en ännu bättre andra, som hon knappt knep, framförallt via en snyggt inprickad högerkrok som faktiskt fick Cecilia att knäa. Men från tredje öste norskan på obarmhärtigt, offensivt och ganska så precist och radade upp snygga och hårda träffar. Hon mattades faktiskt från mittenronderna något men stod för de precisare träffarna hela vägen och tog rond efter rond medan Klara, lite i desperation, blev väldigt yvig och swingade orena slag som oftast missade dessutom. Till sist hade svenskan inte mycket att sätta upp mot norskan i hemförda poäng/ronder, och när allt var över summerades en rivig, snabb och tuff match till mycket klar norsk vinstmarginal: 99-91, 99-91, 100-90 .. på den senare annonseringen jublade Braekhus alldeles extra. IMG_2650WBC/WBA/IBF/WBO/IBO-titlarna var försvarade. Även om det var solklart norskt, så förtjänade dock Svensson poängen i andra ronden.

Det blev till en mycket tuff dag för Klara. Hennes coach Joey Gamache blev magsjuk/migränattack och fick helt ställa in och andre-coachen, förvisso Klaras gamle amatörsekond och den man som kanske känner henne allra bäst Christer Ekberg fick hoppa in och chef-jobba i ringhörnan – det var nog ändå inte så stort avbräck .. Christer gjorde ett excellent jobb .. men detta var ju ändå en grym störning i förberedelserna under matchdag. Själv skyllde dock inte Klara alls på detta efteråt. ”Jag gav verkligen allt och det är bara att erkänna att hon var mycket bra .. men jag kämpade och jag försökte, och jag hade några riktigt fina träffar på henne, men jag blev kolossalt trött och fick verkligen slita mig igenom matchen – och jag var där hela vägen. Jag var med, även om det inte räckte till seger.”
Cecilia Braekhus hade ju en ’hemsk’ gårdag istället med en snudd på katastrofal vägning och erkände efteråt hur hårt den ”tok-bantningen” tagit. ”Jag ville verkligen slå KO denna kvällen och inte lämna något tvivel efter .. med denna bantningen igår tog mycket ur min kropp, och efter fjärde ronden, när jag hade henne på gång, så gick jag nära tom och var sen tvungen att slita mig igenom matchen rond efter rond, men jag klarade det, och jag kunde besegra henne ändå, men det grämer mig lite att jag inte hade kraften att slå ut henne. Hon är tuff och hon krigar även om viftade och for omkring. Och jag må erkänna att detta med förkylning och stopp i januari och börja om och allt, har varit mycket slitsamt .. det har varit det jobbigast någonsin!”

Det var en mäktig boxningsafton i Oslo och en helt fenomenal stämning i arenan, och det slutade alltså i ett crescendo .. men det var inte en helt igenom lyckad norsk kväll: Alexander Hagen (9-2-1/3 KO) i lätt tungvikt mötte Benjamin Transfeld (4-3-1/3 KO) och fick nöja sig med oavgjort 8, vilket faktiskt norrmannen närmast skall vara nöjd med. Tim-Robin Lihaug (16-3/9 KO) mötte Tomas Adamek (26-14-2/9 KO) och kämpade och slet men blev utmanövrerad och förlorade ganska klart på poäng i en supermellanviktskamp över 8 ronder. Så kom Kai Robin Havnaa (9-0/8 KO) i cruiservikt och rätade upp kvällen med en ganska distinkt och snyggt metodisk match mot Lars Buchholz (27-11/20 KO) och vann på TKO 5, då vid den rondens start handduken kom in. Tysken var i golvet i fjärde. Braekhus triumf avslutade kvällen – och lade nu grunden för en grandios nästa match på sin egna hemmaplan i Bergen – utomhus till sommaren.