TETE & TABITI VANN I WBSS; PATERA TOG EM ..!

okt 14, 2018
boXning

Zolani Tete (28-3/21 KO) besegrade förre dubble amatör-världsmästaren Mikhail Aloyan (4-1) på poäng över 12 ronder och försvarade sin WBO-VM-titel samt avancerade till semifinal i World Boxing Super Series2 i Expo Arena i Jekaterinburg i Ryssland på lördagsnatten. Sydafrikas boxningsstolthet ”Last Born” Tete fick jobba hårt för poängen, hade turen att få en extra poäng på en tveksam ’golvning’ i första ronden, då ryssen touchade med ena handsken i golvet momentant, och sedan blev det en i långa stycken låst och bökig match, men Zolani kunde i denna fight mellan två southpaws hålla sig snäppet före sin motståndare och vinna merparten av ronderna. Domarna dömde kampen 114-111 x 2, 114-110 enhälligt till Tete, men Zolani förklarade efteråt att den i proffsringen ganska orutinerade Aloyan ändå imponerat på honom: ”Det var en bra fight, men min jabb och mitt fotarbete blev avgörande .. men heders till Aloyan att han kunde gå tolv ronder med mig. Han är en skicklig boxare och blir nog mästare en dag. Jag är nöjd med min seger och att nu avancera till semifinal i WBSS .. och jag ser gärna att det blir Ryan Burnett, för jag har alltid velat möta honom!” Tete ställs nu i nästa omgång mot segraren av Ryan Burnett vs Nonito Donaire i Glasgow den 3/11.

I den andra kvartsfinalen i WBSS i Jekaterinburg, i cruiservikt, möttes hemmasonen Ruslan Fayfer (23-1/16 KO) och amerikanen Andrew Tabiti (17-0/13 KO), i en match som började försiktigt från båda och kom att bestå av mycket låsningar och ofta ganska ful boxning, men kampen växte till sig i mittenpartiet, som dominerades av Tabiti, men därefter kom Fayfer mycket starkt och dominerade från åttonde genom tionde ronden och jämnade ut poängställningen hyggligt – men då förmådde amerikanen slå på en stark spurt och tog de sista två ronderna .. och kunde därmed bärga en knapp men klar poängseger, som skrevs till 115-112, 114-113, 116-111. Tabiti var glad över segern, men kritisk till hur fighten blev: ”Killen var riktigt besvärlig att boxa mot och ville göra det till en ful fight .. min plan var att ta det lugnt och avslappnat i starten och sen komma starkt andra halvan. Jag fick jobba hårt för att fixa det.”

Nu ställs Tabiti i nästa omgång mot segraren av kvartsfinalen mellan Polens Mateusz Masternak och Cubas Yunier Dorticos i Orlando, Florida nästa lördag (20/10).  

På helt annat håll denna lördagsnatt, nämligen i Metro Radio Arena i Newcastle, England där hemmafavoriten Lewis Ritson (17-1/11 KO) mötte belgaren och förre Europamästaren Francesco Patera (20-3/7 KO) om den vakanta EM-titeln (EBU) i lättvikt – och detta blev en härlig, en riktigt bra boxningsmatch. Ritson startade klart bäst, ljudligt påhejad av 9.000 fans i arenan och lade en massiv press på den konstant backande Patera och vann de fyra första ronderna även om nån av dem var snubblande nära oavgjord, men i femte gick den snabbfotade och snabbhänte – han slår frenetiskt mycket men utan noggrannare precision, på armar, gard – belgaren till motattack och överrumplade britten och tog den ronden klart .. och även de följande, då det såg ut som Ritson plötsligt gick ganska ’tom’. Han kämpade ursinnigt för att ta tillbaka initiativet och gjorde åttonde och nionde ronderna jämna, men den starkt slagvillige Patera växte alltmer på slutet och även om Ritson konstant gick framåt blev han bitvis ut-kontrad! Patera gjorde en heroisk insats, lite som när han ”stal” EM-titeln från Edis Tatli 2017 (men sen förlorade returen), vars abdikerade titel detta ju handlade om. Domarna delade sig märkligt: en kom med 116-112 till Ritson .. de andra två med 116-112 och 115-112 till Patera – som därmed än en gång på bortaplan erövrade EM-bältet!