TIO DAGAR TILL SM I CRUISER: ALBERTS VS JANGIROV

mar 05, 2019
boXning

Det är drygt tio dagar kvar till årets första proffsshow i Sverige, i Tegelbruket i Örebro på lördag den 16/3 med RBO-titeln i tungvikt som huvudnummer men med en härlig SM-fight i cruiservikt som galans tunga semi – då det handlar om det vakanta bältet på 90,7 kg och en förväntad urladdning mellan två av de tuffaste män vi har i branschen: Marcus Alberts från Stockholm (6-4/2 KO) och Samo Jangirov, Katrineholm (3-1-1/1 KO).

Marcus ”Working Class Hero” Alberts är 31 år gammal och har boxat som proffs sedan 2015, och med lite av en ’rough ride’ på vägen har han gjort tio proffsmatcher, varav sex segrar. Som amatör i AIF och Hammarby Boxing gjorde han 55 amatörkamper dessförinnan, med brons på SM, silver på JSM, en landskamp och fem stadskamper som främsta meriter. Debuten som proffs gjorde han i just Örebro den 23/5 ’15 då han slog ut balten Ostaps Basins i första ronden, men sen dess har det gått både upp och lite ner med perioder av uppehåll och ojämn matchning, men alltid väl i ringen under full action och med frejdigt fighterhumör. Efter tre raka segrar förlorade han ytterst knappt och bra nära tveksamt till en annan balt Reimis Porozovs över 6 ronder, men slog sedan duglige Predrag Jevtic innan han i en smått otrolig ’holmgåmg’ på nytt tappade till stentuffe italienaren Gabriele Guianella med ett udda poäng, en förlust han än idag har svårt att smälta. Han plockade därefter upp ett stentufft jobb i England mot förra brittiska stjärnan Tony Conquest och gjorde en utmärkt insats tills han kom i bryderi i femte ronden och domaren bröt direkt! Han tog då på sig ännu ett mycket svårt jobb i Skien i Norge mot hemmaidolen Kevin Melhus, gick helt jämnt med denne tills han hamnade i en tung slagväxling i fjärde ronden och domaren plötsligt bröt in och gav Melhus segern! Men han har i sanning bevisat vilken tuffing han är och har under resans gång skaffat sig en viss erfarenhet – och nu får han äntligen chansen på en efterlängtad SM-titel. Han kommer att ge ’järnet’..!

Samo ”Sock-it-to-’em” Jangirov, är en 33-årig krigare av samma skrot och korn som Alberts, hård som granit och orädd och offensiv till tusen. Han kommer ursprungligen från Azerbadjan, men är av kurdisk bakgrund, kom till Sverige för över tio år sedan och bosatt i Katrineholm sedan många år, där han med Krister Segerberg återupptog en boxningskarriär som här i Sverige kom att bli knappt 20 amatör-matcher, varvid han dock vann Nybörjar-SM och nådde SM-final 2017, som han förlorade men först efter en rå batalj med RBK:s Zvonomir Kralj. Han debuterade som proffs den 28/10 ’17 på hemmaplan i Duveholmshallen, där han i en härlig fight poängslog bosniern Elvis Smajlovic och i Norrköping nästa vår skrällde han stort med en imponerande TKO-seger över relativt sett rutinerade ungraren Csaba Schrammel. I tredje matchen tvangs han gå tiden ut mot en riktigt bra ryss, visade det sig, Maksim Ogurcovs, men sedan i årsavslutningen i Skövde 1/12 hamnade han i en närmast ruskig fight med lika hårde ukrainaren Kostya Dovbyschenko som slutade oavgjort efter fyra ronder, men var det någon som borde fått segern där var det Samo!  

Han inledde detta år med att plocka upp en mycket svår bortamatch över 8 ronder i Finland mot Samuli Karkkainen om baltiska bältet, och det blev en smått underlig fight där Samo anföll rakt igenom men kontrades, inte oskickligt men heller inte hårt, under hela kvällen och var den som hade vassast träffar inne och faktiskt finländaren lite illa ute i sista, men det var enda ronden tre finska domare gav honom! Nu vill han inget hellre än bevisa vem som är bästa proffset i landet i cruiservikt och han räds inte ta den fighten till Alberts! Detta blir en FIGHT!

 

Huvudmatchen i Örebro går över 8 ronder om RBO vacant Heavyweight Title mellan Pezhman Seifkhani, Örebro, Sweden och Leandro ”Russo” Rufino, Sao Paolo, Brasilien.