TUNG WEEKEND VÄNTAR: BRAEKHUS, BRAEMER, PARKER

sep 29, 2016
boXning

imageDet är Fight Week på åtskilliga håll runt jordklotet och det som väntar är en tung boxningshelg, där största intresset knyts till tre-fyra stora fighter, två i Europa och en i New Zealand och möjligen bör en stor damfight i Mexico räknas in .. medan USA ligger oväntat lågt. Det senare kan måhända ha något med att Al Harmons stora satsning, PBC/Premier Boxing Champions, för närvarande tycks gå i stå. Företaget hade för ett år sedan åtta stora live shower under oktober månad – nu finns inte ett enda inplanerat. Harmon har 200 fighters på sin avlöningslista, som alla undrar lite ..

Den för våra nordiska ögon sett största tilldragelsen är givetvis boxningens comeback i Norge, där nu på lördag i Oslo Spectrum Arena Cecilia Braekhus (28-0/7 KO) gör massiv ”homecoming” i ett tungt försvar av alla sina bälten (WBC, WBA, IBF, WBO, IBO) i weltervikt mot stenhårda fransyskan Anne Sophie Mathis (27-3-1/23 KO), under ett närmast hysteriskt norskt intresse. Statsministern har bokat biljett på ringside, media flödar över av info inför kampen, idrotts-Norge handlar denna week-end om praktiskt taget inget annat. Braekhus gör sitt 18:e (!) försvar av VM-titlarna och har varit dam-boxningens dominerande stjärna i över fem år, vann sina första bälten redan 2009 och har nu hunnit bli 35 år. Detta är andra gången hon försvarar mot Mathis, som hon besegrade om än i en riktigt tuff drabbning i september 2012. Då var det hårt och jämnt. Cecilia har påpekat att hon sedan dess utvecklats mycket, att hon idag är klassen bättre. Mathis har haft en ojämnare resa sedan dess, vann kufiska WBF-titeln, fick en No Contest mot Christian Hammer (efter att ha stoppat henne men diskats!) och fick ”bara” till oavgjort i sitt senaste försvar av WBF-bältet. Detta är för den hårdslående fransyskan (39 år gammal) lite av sista chansen, men en farlig punchers chans har hon.
Det mest anmärkningsvärda med den norska proboxningens comeback är att den kommer utan restriktioner (a la Sverige) och kliver tillbaka in i boxningsvärlden som full medlem; desto märkligare på sätt och vis då att premiärshowen i princip handlar om en enda boxare, Braekhus, och egentligen inget mer. På förmatch-programmet finns en ytterligare proffsmatch, debutanten Kevin Melhus i cruiservikt. I övrigt är det amatörmatcher.

imageNästa storkamp denna lördag är från Jahnsportforum i Neubrandenburg, Tyskland där Jürgen Braemer (48-2/35 KO) försvarar sin WBA/regular VM-titel i lätt tungvikt mot förre WBO-kungen Nathan Cleverly (29-3/15 KO) i ett spännande möte mellan två rutinerade mästare. Detta är Braemers sjunde försvar av titeln och förhoppningen är att en skarp seger leder till en slutlig showdown mot Sergei Kovalev (full WBA-kung, WBO, IBF), tillika den man som tog titeln från Cleverly. Den senare har vunnit tre av fem matcher efter Kovalev-fighten, men båda nederlagen har varit mycket knappa poänghistorier i VM-kval och den 29-årige walesaren anser sig nu nått precis slagläge. Braemer är 37, så tiden börjar bli knapp. Segraren i denna match kommer att få segraren i matchen Skoglund vs Shala i Nyköping i december som nästa utmanare. Det ger en extra krydda, med våra ögon sett.

imageDen tredje stormatchen denna helg är en högst intressant tungviktsdrabbning i Vodafone Events Center i Manukau, New Zealand, där blivande IBF-utmanaren Joseph Parker (20-0/17 KO) sätter allt på spel mot förre Europamästaren Alexander Dimitrenko (38-2/24 KO) i en match som fångar världsvitt intresse. Det senare inte minst nu när verkliga VM-kungen Tyson Fury ställt till det med sitt avhopp från VM-fighten mot Wladimir Klitschko och därmed riskerar bli strippad på sina återstående bälten (WBA/WBO).
En potentiell fjärde stormatch går i Centro regional DLA i Ecatepec, Mexico mellan Jessica Chavez (27-4-3/4 KO) och Naoko Fujioka (15-1/6 KO) om WBC-VM för damer i flugvikt. Det är 28-åriga Chavez fjärde försvar av titeln, medan 41-åriga Fujioka här kommer ner från bantam, där hon håller WBO-titeln.