TUNGVIKT: VM-SITU & HELENIUS MOT CHISORA OM EM

jan 03, 2016
admin

epa03023609 Finland's Robert Helenius (L) and England's Dereck Chisora (R) in action during their European Boxing Union (EBU) Heavyweight Championship fight in Helsinki, Finland, 03 December 2011.  EPA/MARKKU OJALA FINLAND OUT
Det nya året startar i makligt tempo med inte mycket action under första veckan av 2016, i vart fall inte på titelnivå, men det förekommer en rad tävlingar nu till kommande helg runt om i världen, några med kvalificeringsmatcher för titlar. Men det tar inte riktig fart förrän vecka 2, då det till lördagen den 16/1 vankas VM i tungvikt, låt vara bara WBC-versionen (”B-variant” just i tyngsta klassen), då Deontay Wilder försvarar sitt bälte i New York mot Artur Szpilka, OCH samtidigt nu Vyacheslav Glazkov mot Charles Martin adderats till programmet i kamp om den vakantförklarade IBF-titeln i viktklassen. Det senare är ju ett politiskt drag påkallat av att riktiga VM-kungen i tungvikt Tyson Fury accepterat att möta Wladimir Klitschko i returkamp (något IBF inte godkände).

Därmed försämras statusen för VM i tungvikt, lite sorgligt kan tyckas, så att istället för att få fram ett slutgiltigt enande av alla bältena skapas nu en större splittring. Samtidigt så växer ett flertal intressanta fighter på högsta nivå fram. Förre VM-kungen David Haye gör ju stor comeback just den 16/1, då han möter den australiske sluggern Mark De Mori i London. Och det förra året slutade med att EBU beordrade nybakade Europamästaren Robert Helenius att försvara sin EM-titel mot tuffe britten Dereck Chisora – en synnerligen spännande EM-fight på högsta nivå.
Vart tog avsatte EM-kungen Erkan Teper vägen, undrar vän av ordning. Han skulle ju vara först till kvarnen, var det ursprungligen sagt. Nix, av det blir intet. Den verkliga sanningen till hans mystiska skada – vilken ju gjorde att han ersattes av Farnz Rill i EM-fighten i Helsinki 19/12 – var att han försökte krångla sig ur ett doping-test, som när väl det utförts visade sig att han var ingalunda ren. Även uppföljande test bekräftade faktum och Teper är nu avstängd från att boxas till den 17/7 2017.

Matchen mellan Helenius (22-0/13 KO) och Chisora (24-5/16 KO) blir en het historia. De möttes, om just EM-titeln, för fyra år sedan, just som Helenius slog sig in i världstoppen, och Robert vann då på ett delat domslut i Helsingfors, ett kontroversiellt ett då flertalet experter kring ringen tyckte han förlorade, och sen dess har det snackats om returkamp. Nu blir den äntligen av – och om samma titel. Matchen är utsatt till purse offer och detta gavs bara tre veckors tid trots helger och allt. Anbuden öppnas i Rom den 21/1 kl 12:00. DÅ bestäms vem som får fighten – om Finland klarar att lämna ett vinnande bud, eller om Chisoras nya promotor Sauerland (som nota bene förr i tiden var Helenius promotor) tar hem det hela ..! Matchen kan förväntas hamna någonstans på vårkanten.