Två världar: Malmö & Macau

nov 20, 2014
admin

Nyhetsbild_153_Abdu_Suro_PacmanVad har Kina och Skåne gemensamt .? Jodå, i båda är proffsboxning en relativ nymodighet – låt vara att sporten i Sverige var förbjuden under 37 år (1970-2006) innan den fick återvända 2007, och att den släpptes in, för allra första gången under en kommunistisk regim, i Kina (i Kunming, Shanghai, senare Macau) från 2005 … men där upphör likheterna.   Armand Krajnc presenterar en intressant tävling av gott (inter-) nationellt intresse med sju matcher på programmet, toppat av SM-kampen i lättvikt – där titeln givetvis är vakant – mellan Abdu Tebazalwa från Stockholm och Suro Ismailov från Norrköping, men där kanske allra största intresse likväl knyts till de lokala förmågorna Sven Fornling, Simon Henriksson, debuterande Edward Björklund och store Kristianstadstungviktaren Joel Larsson samt duktiga damboxarna Johanna Rydberg och Anna Donatella Hultin .. speciellt Johanna är i en tuff och internationellt noterad 4-rondare mot obesegrade Ana Simeonova från Slovakien. Samtliga svenskar lär få bekänna färg i ett hederligt och intressant startfält.Nyhetsbild_156_Suro_Ismailov

Nyhetsbild_155_Abdu_TebazalwaMen samtidigt hämmas dessvärre startfältet av de begränsningar som sätter krokben för svensk herrboxnings utveckling, med begränsning i rondantal och det besynnerliga ”minuträknande” som ligger till grund för politiska beslut om en idrottslig utövning. Detta inskränker nu framförallt SM-matchen och dess bärkraft på det internationella planet – men i allt detta får det ändå, likväl, ses som en nystart och en början och ett positivt anslag, som arrangemang betraktat. Att det blir en riktigt härlig fight i sig råder inte minsta tvivel om. Denna kamp avslutar tävlingen i Amiralen på lördag kväll. Med viss rätt drar den till sig ett visst intresse.

Nyhetsbild_154_pac_algieri_macau Samtidigt i Macau på andra sidan jordklotet bjuder Bob Arum/Top Rank & co-promotorer på en enorm show i yppersta världsklass-format. När väl Kina lyfte på proffsförbudet infördes inga särskilda begränsningar. Här tävlar man fullt ut på lika villkor med övriga sportens medlemmar och länder. Den superstjärna som denna helg drar till sig hela jordklotets intresse är ingen mindre än Manny ”Pacman” Pacquiao, som möter utmanaren och rivaliserande mästaren Chris Algieri (i vikt-klassen under) om WBO-VM i welter. Dessa herrar toppar ett excellent startfält med Jesse Vargas i försvar av sin VM-titel (WBA) i lätt welter mot Antonio DeMarco och Vasyl Lomachenko i försvar av sin VM-titel (WBO) i fjädervikt mot Chonlatarn Piriyapinyio och Kinas egen superstar Zou Shiming möter Kwan Onesongchai i en 12-rondare. Fyra förmatcher, på 4, 6 & 8 ronder, inleder galan.   Det är ett halvt jordklot mellan Malmö och Macau – men en hel världs skillnad.