UGAS & HERRING HELGENS STORA VINNARE ..

sep 07, 2020
boXning

Under fortsatt corona-begränsande former och inför begränsad publik möttes på söndagen i Microsoft Theater i Los Angeles, Kalifornien utmanarna Yordenis Ugas (26-4/12 KO) – 34 år; lång tid nu utmanare; ett tidigare VM-försök, miss mot Shawn Porter – och Abel Ramos (26-4-2/20 KO) – 29 år; första VM-chans – om den vakanta WBA-VM-titeln i weltervikt. Den smart och snyggt boxande Ugas tycktes föra matchen hela vägen och vara i kontroll från start till mål och därmed ta en säker seger, men när domarna kom upp med sina scorecards var där stor diskrepans – en poängdomare lyckades få Ramos segrare med hela 117-111 (!), medan de andra två hade Ugas knapp segrare med 115-113. Det blev viss turbulens om det domslutet efteråt, men rätt man vann ju trots allt. Ugas om segern: ”Redan som grabb hemma i Cuba lovade jag mig själv att jag skulle bli världsmästare och nu nådde jag det målet. Jag är djupt tacksam till alla som hjälpt mig på vägen. Ramos var tuff och jag visste det inte skulle bli lätt, men jag lät inte denna chans gå mig förbi. Jag är i min bästa form nånsin, och nu vill jag gå efter de andra stora namnen i weltervikt ..!”

 

Samma kväll, passande nog i International Event Center i staden Corona i Kalifornien, möttes de obesegrade welterviktarna Saul ”El Chicano” Bustos (13-0-1/7 KO) och Luis Lopez (8-1-1/4 KO) inför tomma åskådarplatser. Bustos vann på poäng 8 (80-72 x 2, 79-73).

På lördagen försvarade WBO-VM-kungen i junior light/lätt lättvikt Jamel ”Semper Fi” Herring (22-2/10 KO) sitt VM-bälte via en DQ (diskvalifikation) 8 över Jonathan Oquendo (31-7/19 KO) i ”The Bubble” i MGM Grand i Las Vegas, Nevada. Herring slog ner Oquendo i tredje med en uppercut, men blev själv illa skallad i femte – dömd av ringdomare Tony Weeks som ’avsiktlig’ – och fick ett svårt cut över högerögat. Efter åttonde ronden kunde han inte längre se klart ur ögat och matchen bröts – och Oquendo diskades. ”Han boxar ju med huvudet före i närkamperna, så vi visste att det fanns risk för detta”, sa Herring efteråt, ”men jag ville inte vinna på det här sättet, och jag var inte helt nöjd med min insats, men nu blev det så här. Fult. Onödigt. Till sist tyckte inte min hörna vi kunde gå vidare, så vi måste bryta där. Synd, men det var vad det blev. Sorgligt. Men jag har min titel i behåll och måste nu se framåt!”