UPPDATERING ’UTLANDSSVENSKAR’ – NAIM I COMEBACK

maj 17, 2018
boXning

Vi har ju ett gäng svenskar som boxar på utländska licenser och det har varit en del ’action’ på den sidan under senaste tiden. Störst uppmärksamhet därvid fångades av Naim Terbunja (nu 10-2-1/1 KO) som efter ett och ett halvt års uppehåll, åter stationerad i USA och boxande på amerikansk licens, gjorde comeback i ringen med en tuff fight mot Lanell Bellows (17-2-2/10 KO) i en 8-ronders fight i supermellanvikt i Sam´s Town Hotel & Casino i Las Vegas, Nevada den 11/5. Matchen kom att avbrytas i sista ronden då ett cut på Bellows orsakad av oavsiktlig skallning i 5:e försvårades och matchen (med två minuter kvar av ordinarie tid) gick till poängbedömning. En domare hade då Naim i ledning med 77-75, men övriga två hade oavgjort 76-76, varför domslutet blev oavgjort.

Redan i april hade vi både Kennedy Katende (4-0/1 KO) och Shady Gamhour (7-0/6 KO) i elden i USA. Kennedy, som pga detta inte kunde delta i den stora Sundsvalls-showen samtidigt, mötte Luther Smith (10-3/9 KO) i Kings Theatre i Brooklyn, New York den 21/4 och vann på ett delat domslut (58-56 x 2, 56-58) över 6 ronder. Växjö-födde Shady Gamhour, numera boende i Pensacola, Florida, mötte den 20/4 i Cox Pavillion i Las Vegas Erasmo Garcia (5-3-2/3 KO) och vann på TKO 3. Shady har haft en relativt ’skyddad’ start på karriären och detta var första lite tuffare motståndaren under vägs, men ett mycket bra resultat mot en inte oäven mexikan.

Numera i Lewisham i London bosatte Edward Björklund, med Steve Goodwin som manager/agent, och boxande på brittisk licens – han startade dock på svensk med sina första tre matcher här hemma – fortsätter ’harva’ vidare, trots bristande framgångar men nästan alltid involverad i jämna och knappa poängmatcher, där det dock går emot honom/inte oväntat på bortaplan med enväldiga domar-systemet dessutom. Björklund (nu 1-12-1/1 KO) förlorade dock senast relativt klart mot tuffe men inte hårdslående Marcel Braithwaite (7-0) i BT Convention Centre i Liverpool, på poäng 4, den 12/5.

Alltid hårdbevakande Per-Åke Persson har dessutom upptäckt att muay thaifightern – och fd poker-spelaren – Niclas Elfstedt, numera bosatt på Malta .. och tränad av Danny LaLonde (!), ska göra proffsdebut mot en viss Mimmo Mute i supermellanvikt i Paola, Malta nu på lördag den 19/5.