UPPDATERING YIGIT OCH WALLIN

sep 13, 2018
boXning

För alla er/oss som undrar vad som hände med den från i maj ”försvunna” – den arrangerades helt plötsligt inte – EM-fighten mellan Anthony Yigit och hans utmanare Franck Petitjean, som skulle ha ägt rum i Paris, så re-arrangerades den till 17/11 – åter med Paris som arrangemangsstad. MEN som bekant så hann under den tid som passerade innan detta om-organiserades en hel del annat ta form. OCH som meddelats så intar ju nu Anthony Yigit sin plats i årets upplaga av World Boxing Super Series/Muhammad Ali Trophy och är uppsatt för kvartsfinal i super light/lätt weltervikts-turneringen mot Ivan Baranchyk med IBF:s vakanta VM-bälte på spel i det mötet. Där är match-datum ännu inte fastställt, men ligger på ett av de ännu vakanta WBSS-datumen under oktober. Därmed är ju EM-titeln i sig en ’överspelad storhet’ för Yigit – åtminstone just i detta läge.

EBU tog nu beslut i frågan, i Rom igår, och kom fram till att den svenske Europamästaren härmed får anses ’abdikerad’ från tronen .. men även hans utmanare Petitjean har ingått nytt matchavtal (han är nu bokad för en IBO-VM-fight mot Mohamed Mimoune i Dakar, Senegal den 20/10) så även han försvann igår ur EM-bilden. EBU meddelade att ”inom alldeles kort” kommer de två närmast tillgängliga utmanarna på EM-listan att utses att kämpa om den vakanta titeln.

EBU kom också ut, dagen före, med tillkännagivandet att den efter Otto Wallin vakant-förklarade EU-titeln i tungvikt – som han erövrade mot Adrian Granat i Sundsvall i april – kommer nu att tillsättas med en match mellan Robert Helenius, Finland och Peter Milas, Kroatien där nu purse-offer bids kallats in till Rom för att öppnas den 26/9 redan, varvid man skall se var den matchen hamnar. Helenius är emellertid (just nu) bokad för en mycket tuff fight mot, precis som han själv, ex-EM-kungen Erkan Teper i Tyskland 29/9.

För Ottos del var denna utveckling väntad och given – han är ju officiellt uttagen till utmanare om EM-titeln mot regerande Europamästare Agit Kabayel. Den senare, å sin sida, är emellertid lovad av EBU ett frivilligt försvar i Tyskland den 27/10, men det är i dagsläget relativt troligt att han låter det bero. Det förs nu förhandlingar mellan Team Wallin/manager David Berlin, New York och Kabayels promotor och manager SES Sports/Ulf Steinforth/Benny Blanko om EM-fight Kabayel vs Wallin – det finns ett möjligt TV-datum i november – men hur det går i dessa förhandlingar är ännu oklart. Det vore dock en ruggigt skarp EM-fight detta. Vi väntar med spänning.