USYK SUVERÄN CRUISERVIKTSKUNG ..! BRAEKHUS VANN DITO I MOSKVA ..

jul 22, 2018
boXning

Inför ca 20.000 åskådare i Olympiaarenan i Moskva gjorde på lördagsnatten Alexander Usyk (15-0/11 KO) från Ukraina en närmast felfri insats, boxade briljant genom alla tolv ronder och tog hem en solklar och överlägsen poängseger mot stentuffe men denna natt klart begränsade motståndaren Murat ”Iron” Gassiev (26-1/19 KO) från Ryssland och erövrade samtliga fyra stora bälten i boxning – WBC, WBA, IBF & WBO – samtidigt som han förde hem finalsegern i World Boxing Super Series Cruiservikts-turnering och med den den första jättebucklan av Mohammad Ali Trophy.

Båda boxarna vägde in på samma vikt 89,9 kg och är bra nära lika stora i format, även om basfakta påstår att Gassiev är 2 cm längre (192 cm) vilket inte syns i verkligheten, medan Usyk har den längre räckvidden (198 cm) vilket är bra mycket tydligare. Usyk startade svindlande snabbt för en så stor man och jobbade mycket effektivt bak sin south paw-jabb medan Gassiev ’stalkade’ honom i en stadig framåt-marsch men fick mycket lite uträttat. Ukrainaren tog de inledande ronderna och först i tredje kom ryssen till ’skott’ och landade en mycket vass krok i närkamp, dock ingen fullträff, och Usyk kom undan med blotta förskräckelsen. Den ronden må, om än i så fall ytterst knappt, ha gått till Gassiev. I övrigt blev detta därefter en lång resa med en blixtrande aktiv, många men inte alltför märkvärdiga träffar, Usyk medan Gassiev satsade på enstaka hårda träffar, hade en del bra kroppsslag inne (några låga) och en och annan mot huvudet, men ingen konsekvent uppföljning, varför rond efter rond gick till ukrainaren. I femte och sjätte var Gassiev nära jämna ronder och dito i någon på slutet, men hårt pressad av sin hörna att ’slå knockout’ kom han ut i sista med såna intentioner men blev i två minuter helt utboxad och det lilla han fick till i själva rondslutet räckte ingenstans. Ringdomare Celestino Ruiz från USA hade ett ganska enkelt ringjobb i en nästan helt från låsningar fri fight. Poängsegern var solklar: 120-108, 119-109 x 2.

Gassiev erkände sig efteråt besegrad av ”den bäste av alla jag hittills mött i ringen” och Usyk, iklädd alla bälten – han hade WBC/WBO från start och adderade nu WBA/IBF .. och kommer att få THE RING-bältet dessutom – och från Muhammad Alis änka Lonnie Ali & Kalle Sauerland tog han emot Ali Trophy, sa efteråt: ”Tack Gud! ”/ han är ortodox troende / ”.. och tack till hela mitt team, min familj och mamma – det är ni som gjort mig till den segrare jag nu är. Nu ska jag vila .. men jag har hört att Tony Bellew utmanat segraren .. hej, Tony, låt oss snacka! Orkar du inte komma ner i vikt så får jag käka spaghetti och gå upp i vikt, så möts vi! Denna fina trofé ska nu få en hedersplats hemma .. min fru har redan preparerat för dess plats!”

På den stora galan i Olympiskyi i Moskva försvarade även Cecilia Braekhus (34-0/9 KO) sina VM-bälten (WBA/WBC/IBF/WBO/IBO) i weltervikt mot Inna Sagaydakovskaya (7-1/3 KO), där den tuffa men begränsade ryskan hade några moment under vägs gång, tog hem sjunde ronden och gjorde några till jämna, men på det hela taget boxade norskan ut sin utmanare och hade henne i svårt bryderi i båda de avslutande ronderna. Poängen blev 98-92 x 2, 97-93 till Braekhus.

Förre WBC-kungen i cruiservikt Mairis Briedis (24-1/18 KO), som ju ganska knappt förlorade semin i WBSS till Usyk, kom här tillbaka till ringen och besegrade ganska enkelt och ensidigt fransmannen Brandon Deslaurier (11-2-1/10 KO), som var helt inställd på att ’överleva’, vilket han gjorde men vann inte en rond av deras 10-rondare.

Fedor Chudinov (18-2/12 KO) försvarade sin WBA/International-titel i supermellan med ett delat domslut över förre EM-kungen i lätt tungvikt Nadjib Mohammadi, där dock ganska uppenbart fransmannen boxade ut den hårde ryssen och egentligen borde vunnit helt klart .. på något vis lyckades dock två domare trolla till ”ryska” siffror och fixa en mycket kontroversiell hemmaseger (115-113, 116-112, 111-118)..!