UTMÄRKTA BOXNINGAR I FYRISHOV – SUCCÉ AV ’SALLE’!

mar 31, 2019
boXning

”Nordic Fight Night” i Fyrishov i Uppsala på lördagskvällen blev till en alldeles utmärkt boxnings-show, avslutad med stadens egen son Salah ”Salle” Nazar Taha (3-0/1 KO) i huvudrollen i kvällens sista kamp, en fyra-ronders mellanviktsdrabbning mot en hård och mäkta tuff georgier vid namn Shalva Guchmazovi (1-3-1). Den något trögstartade hemmaboxaren fick en verkligt tuff första rond, där det gavs och togs frejdigt, med hård satsning från start av båda, och det var hugget som stucket vem som vann den ronden, vilken sen följdes av en nästan lika besvärlig och rivig andra rond, med en del ’efterslängar’ i, varför ringdomare Mikael Höök fick styra upp de två med en skarp tillsägelse om fair play. Även den ronden var mycket jämn, men det var merendels en hederlig fight av två verkligt hårt satsande fighters.  Ju längre det gick tog dock ”Salle” ett fastare grepp om matchen och under ett massivt tryck från publiken kunde han dra ifrån till klara rondsegrar på slutet – och under ett frenetiskt jubel hyllades han som segrare med enhälliga domarsiffror ((40-36 x 2, 39-37) ..!

Det kom över 800 personer till Fyrishov för att bevittna denna premiärafton för proffsboxning i lärdomsstaden, och de gick nöjda hem i den lätt regnfyllda natten.

 

Då hade de före ”Salles” seger fått se den ’svenskadopterade’ isländska tuffingen Valgerdur Gudsteindottir (4-2/1 KO) vinna på TKO i femte ronden, då hon med en precis och hård serie raka vänster-höger slog ukrainskan Sabina Mishchenko (1-2) försvarslös och på väg ner i golvet när ringdomare Åke Johansson påpassligt och helt korrekt dök in emellan dem och bröt matchen på tiden 47 sekunder av ronden! Valgerdur hade dessförinnan vunnit varje rond i en dock fair fight, där den längre ukrainskan emellanåt bet tillbaka rätt bra, men från tredje och fjärde ronderna hade isländskan skaffat sig ett markant övertag och kom allt närmare ett avgörande. Detta var en extra skön seger för Valgerdur efter några tuffa om än hedersamma nederlag på svår bortaplan i Norge, och det var hennes första matchvinst före full tid.

Ahmed Rossi (6-0/4 KO) från Stockholm mötte en hårt satsande och lika stentuff georgier i Irakli Jeranashvili (13-12-6/8 KO), en förhållandevis rutinerad man, och de bjöd på en inledningsvis mycket hård holmgång men efter andra ronden hade den vasse svenske mästaren lyckats få ett visst grepp om fighten och i tredje tvingade han georgiern till låsningar vilket i rondslutet föranledde ringdomare Håkan Sindemark efter upprepade tillsägelser till en formell varning med poängavdrag, och i fjärde i en allt hårdare press tvingade Rossi momentant ner Jeranashvili till att toucha golvet med ett knä, med efter följande räkning, men vid rondslutet var de två alltjämt i full action. Detta skulle ha varit en sexrondare – kortad på en bortfintad teknikalitet av KSD formellt ursäktad med anmälningsdatum – vilket var mycket synd att den inte kunde få gå sin fulla gång. Nu blev det likväl en klar poängseger till Rossi (40-34 x 3) men dessa grabbar är för länge sedan förbi en nybörjarkamp på fyra ronder.

Johannes Vinasco (6-2/3 KO) hamnade i ett verkligt ställningskrig mot längre och smart boxande OtariGogoberishvili (10-11-3/5 KO) som utnyttjade längd och räckvidd till att pricka Vinasco på avstånd och fånga in honom och vända upp i närkamp för att fly ut på distans igen och Johannes hade stora problem att få honom i rätt slagavstånd och fick inte riktigt utdelning för sin styrka och slagkraft, och det blev ett knepigt domslut som följd. Han vann ganska knappt men ändå hyggligt klart första ronden, om än inte övertygande, men han fick märkligt nog bara en domarröst med sig där. Lätt frustrerat satsande tappade han andra, men ursinnigt kämpande slet han med nöd och näppe hem tredje ronden, och fick också den av två av domarna, men sen tappade han knappt sista ronden, men det borde räckt till blivit ett oavgjort domslut. Det hade en av poängdomarna, men övriga två fick till en georgisk vinst (38-38, 38-39, 36-40) – varmed Gogoberishvili dömdes segrare!

Inledningsvis hade Daniel Gustafsson (4-0) vunnit en tämligen klar och riktigt underhållande seger över Eduard Merinets (4-7-1/2 KO), Ukraina där båda boxarna bjöd på en god mix av show och fight, men där successivt den skicklige Tidaholmaren drog ifrån till en allt klarare seger rond för rond och hade sekvenser där han träffade mycket bra men inte kunde följa upp till att stoppa sin man, men till sist var poängsegern solklar (40-36 x 3).

I pausen i programmets mitt togs, just denna dag påannonserat comebackande Mikael Laurén upp i ringen och fick berätta om sitt kommande IBF-VM-äventyr till Canada, och därefter togs den regerande IBF-VM-drottningen i supermellanvikt Elin Cederroos upp i ringen och fick paradera med sitt nyligen erövrade VM-bälte, varpå Prokommissionens viceordförande Mats Kullström kom upp med blommor och gratulerade vår senaste Champion – varefter fotograferna fick sitt!

Allra först på programmet i Fyrishov presenterade medarrangör Morgongåva BK två amatörfighter. där AntaresGigi Zardiashvili och MBK:s Kevin Bohm mötte varsin ungrare och vann. Och sålunda inledde en på det hela taget mycket fin boxningsafton i Fyrishov, Uppsala.