UTMÄRKTA BOXNINGAR I NYKÖPING: SKOGLUND – YIGIT – AHLIN – FASCINERANDE BRA ..!

dec 20, 2015
admin

Det blev en alldeles utmärkt boxningstävling i Rosvalla-hallen i Nyköping på lördagen med nio intressanta matcher toppade av stjärnduon Erik Skoglund och Anthony Yigit mot excellent amerikanskt motstånd. Allt inför en publik på ca 3000 entusiastiska åskådare.

imageSkoglund (nu 24-0/11 KO) mötte rutinerade och hela tiden mycket farlige Derek Edwards (27-6-1/14 KO) i en riktigt underhållande, tempostark och spännande match över tio ronder och tog en imponerande seger. Edwards var smått läskig i upptakten och hade ”nära-lägen” ett antal gånger men faktum är att Erik läste honom utmärkt bra och från det han lyckades etablera jabben i tredje ronden byggde han relativt säkert en poängledning. I sjätte ronden hade båda utmärkta sekvenser och svensken landade en finfin uppercut som slog Edwards ur balans, men han fångade Erik i ett livtag vilket ledde till att båda stöp omkull. Ringdomare Mikael Hook viftade bort räkning och de gick igång igen i vad som nog var matchens bästa rond. Edwards kom starkt i nionde vilket var hans måhända bästa, men sedan svarade Erik med en utmärkt tionde rond, där han faktiskt bra nära lyckades fälla amerikanen, men inte riktigt. Det var ett excellent avslut på matchen och hela galan!
Poängsegern var helt klar, även om poängsiffrorna syntes aningens stora: 99-91, 100-90, 99-92. Detta var med det bästa jobb Erik Skoglund gjort, faktiskt snäppet bättre än mot Glen Johnson ’14 och ett helt steg upp från den dock skarpa insatsen mot Cherviak senast. Nu är den ännu blott 24-årige Nyköpingsgrabben på en de facto världstoppsnivå – han tillhör på riktigt utmanarfältet och torde gå mot ett spännande och mycket intressant 2016.

imageYigit (nu 16-0-1/7 KO) kan också nu räknas in i elitskiktet även om han i en högintressant kamp mot förre VM-kungen i klassen DeMarcus ”Chop Chop” Corley (42-26-1/25 KO) aldrig till fullo fick bevisa sin absoluta standard. Corley är en av branschens lurigaste boxare, och det inte han kan i en boxningsring finns inte, men han sjunger på ”sista versen” som huvudmatchaktör, och det han nu gjorde kan mycket väl vara ett slags ”exit” ur seriösa sammanhang. De två bjöd under tre ronder på den bästa boxning som setts i en svensk proffsring, sedan proffsen återvände, och det hela artade sig till vad som skulle kunna bli en fantastisk fight. Då hade vi sett en helt jämn första rond, där domarna delade sig i uppfattning. Därefter kom två ronder där successivt Yigits respekt för Corleys enorma rutin släppte, och han började hitta rätt alltmer. En sekvens av den tredje varslade om vad som komma skulle .. måhända. Vi var många som i det läget tänkte: jeeez, detta kommer att bli nåt alldeles extra! DÅ reste sig De Marcus Corley upp från pallen i pausen till rond 4, gick ut i ringens mitt och bockade sig ut ur matchen – och ut ur elitboxningen! Han gav upp – måhända kännandes att detta kommer jag inte att kunna vända rätt, och nåt massivt stryk vill jag inte ha. Det är inte riktigt rätt att få göra så, men samtidigt finns det en mänsklig sida som kan acceptera. En jublande glad Anthony Yigit tog in i hela ringen medan Corley stillsamt böjde sitt huvud. En ny ung man hade just petat bort honom från scenen – och själv är denne Stockholmsgrabb på spik rak väg mot stjärnorna!

FullSizeRenderOscar Ahlin kom tillbaka till ringen, efter en bortavaro på över sju månader – och som han gjorde det! Han (nu 13-1/11 KO) kom precis som riktigt tuffe motståndaren Varazdat Chernikov (10-4/5 KO) från Ryssland tillbaka från nederlag. Oscar, åter med Leffe Carlsson boss i ringhörnan, lyste av återfunnet självförtroende och man såg att han bara riktigt längtade in i ringen igen. Och väl där var det samma fina, fräcka rörelsemönster och coola boxning som blivit hans adelsmärke och trots att detta varslade om att bli riktigt tufft, så verkade han ändå ha full koll, gick upp i gard trängd in i ett hörn mitt under första ronden och svarade iskallt mitt i en rapp rysk slagserie med en fullständigt perfekt vänsterkrok mitt på Chernikovs hakspets. Pang! Ryssen stöp rak lång. Mikael Hook föll på knä bredvid honom och räknade ut honom! KO på 1:34. Kliniskt rent! Ett slag – finis! Snacka om comeback!

Otto Wallin (nu 14-0/10 KO) slet hårt i sex ronder med en stor, lite avig, krånelboxande serb bosatt i Österrike, Samir Kurtagic (12-8/8 KO) som han aldrig riktigt kom underfund med hur han skulle lösa upp, men han slet och jobbade sig till en helt solklar poängseger. Det tjatas nu mycket om en match mot Adrian Granat – vilket ju skulle bli en fullträff om en historisk svensk SM-titel för proffs under 2016 – och i TV-studion tvingades Wallin efter segern att gnabbas lite med Granat uppkopplad på en telefonlinje. Kanske borde de gå en match till före det blir dags – men varför inte framåt sommaren. Det vore en av 2016 års höjdare – i en superb 8-rondare. Det kan ju i det fallet bli tal om en lägre distans.

Antal ronder blev annars ett av debattämnena under kvällen. Wallin var ju nedbantad till en 6:a och dessvärre – av olyckliga sena omständigheter bantades både Sven Fornlings (9-0/5 KO) segermatch på poäng över mycket rutinerade Gary Abajyan (29-23-1/13 KO) till 4 ronder, precis som Alexander Hagens (9-1/3 KO) dito klara seger över Georgi Kandelaki (16-15-1/5 KO) – båda var ju i sin form fullständigt självklara 6:or, och detta blev rättfärdigt kritiserat för sin förkortade form. Det blir ju lite löjligt att låta så här erfaret folk boxa på nybörjardistens.
I det rena förmatchprogrammet kom förra stjärnan Daniel Hartvig (nu 6-0/3 KO) tillbaka efter fem års bortavaro med en blixtrande och snygg KO-seger över ungraren Gyorgy Varga i andra ronden av en lätt mellanviktsmatch, och i sin andra proffsfight fick Hampus Henriksson jobba sig igenom sin första 4-rondare till en solklar poängseger över hyggligt rutinerade Davit Ribakoni (9-9-5) i supermellan, och debuterande Patricia Berghult slog mycket säkert sin motståndare Sara Marjanovic på poäng.