Utmärkta boxningar på Amiralen!

apr 27, 2014
admin

Nyhetsbild_46_Fornling_vs_Metodiev_instr_ Åke J

Armand Boxing Promotion genomförde med bravur sin femte proffstävling på lördagskvällen i Amiralen i Malmö. Åtta intensiva matcher bokfördes och samtliga bjöd på excellent underhållning och tuff sport. Den match som måhända inte levde upp, som kamp betraktad, till förväntningarna var debutanten Simon Henrikssons väl enkla utskåpning av makedoniern Aleksandar Ristoski – det hela var över på 47 sekunder av rond 1 .. inklusive räkning till tio! Men detta var ingalunda Simons fel – han gick in i ringen och levererade fenomenalt effektivt det han skulle, fångade in Ristoski vid neutral ringhörna och prickade honom rappt mot huvud och kropp med en serie som satte balkan-krigaren på rumpan .. och där satt han kvar tills ringdomare Mikael Höök räknat ut honom. Men detta renderade dock inget annat än unisont jubel från den hemmapublik som lärt sig älska Simon som fighter redan från amatörtiden – i erkännande av svenskens vassa insats snarare än rikta kritik mot Ristoskis svaga motstånd.

Den andre stora hemmafavoriten Sven Fornling kom in mot en lång och till synes avslappnad bulgar vid namn Lyubomir Metodiev. Med redan på förhand blodad tand för KO-avgöranden gick Fornling till verket men denna gång mötte han en mer slipad motståndare som ganska smart vek undan och själv kontrade med flera vassa raka höger in mot Svens käke. Den hårde skåningen tog smällarna utan att blinka medan han själv allt mer frekvent försatte bulgaren i utsatt läge utmed repen och från andra ronden fick in bra träffar på motståndaren. I slutet av rond 2 gick Metodiev ner för välbehövlig vila, då aldrig riktigt illa ute, och väl på benen igen tog han sig säkert till rondpaus. I tredje flydde han undan bra men fångades in efter knappa två minuter och denna gång sänktes han av massiva träffar ner i sittande position framför sekretariatet, där han räknades ut av ringdomare Åke Johansson. Därmed 3-0 i facit för Sven Fornling – tre knockouter!

Comebackande skånska lätta lättviktsstjärnan på damsidan Anna Donatella Hultin råkade värre ut. Efter ett år i USA är hon nu hemma igen för fortsatt boxningskarriär, men mötte nu i sin åttonde match totalt den 10 matcher rutinerade polskan Karina Kopinska, en riktig liten hårding som gjort flertalet av sina matcher i bantam och fjäder och blott en i lättvikt, men mot mycket bra motstånd och ofta i utlandet, varför hon ackumulerat ett ganska missvisande negativt record (3-7) – hon är och visade sig snabbt vara mångdubbelt bättre än de siffrorna varslade om. Lite rostig och utan sin tidigare distinkta vänsterjabb kom Anna till korta mot Kopinska, som energiskt jobbade sig fram till en till sist tämligen klar poängseger. En domare fick lite besynnerligt till ett oavgjort domslut, men det var i ärlighetens namn väl smickrande för Hultin. Övriga två hade Kopinska klar segrare.

Kristianstads store (113,9 kg) tungviktare Joel Larsson hamnade i ett verkligt krig mot lite valpige (24 år) ”Lillen-liknande” Jakub Kozyra, en lång, tung (117,0 kg) grabb begåvad med en utmärkt vänster-höger kombination, som han tog sig för ovana att pricka in på Joel. Till sist härsknade svensken till och på massiv forcering och rå styrka och vilja kämpade han ner ungdomen. Men det satt hårt åt och blev en jobbig kväll för Larsson, som dock till sist vann utan prut. Hyggligt klara 3-0.

Huvudmatchen, sanktionerad och godkänd för 6 ronders distans bantades likväl inför fight-dags till för boxare av denna klass ”ynkliga” 4 ronder, efter gemensam överenskommelse mellan boxarna – pga att Terbunja ådragit sig en förkylning som hindrat hans förberedelser och som han nu förvisso var fri ifrån men därav likväl fordrade den lägre distansen, vilket accepterades av motståndare och promotor och således re-sanktionerades för 4 x 3.

Det blev en rafflande fight som delades i två hälfter, där inledningen vanns av Naim Terbunja på smart, rörlig och varierad boxning men andra halvan togs av Bartlomiej Grafka på styrka och ursinnig forcering. Naim stod för det kvalitativt bättre arbetet och fick med minsta marginal med sig två av domarna till en knapp men dock korrekt seger, även om tredje domarens oavgjorda domslut var förståeligt. Faktum är att ena poängdomarens 10-10 i sista ronden – en rond övriga två domare gav Grafka – räddade segern! Hade han också skrivit 9-10 hade detta blivit en majority draw! Alltså ett oavgjort domslut. Siffrorna skrevs nu dock till 39-38, 39-37 och 38-38. Detta var det andra uppgöret dessa två krigare emellan; även det förra mötet (i Kosovo 6/10 ’12) avgjordes på samma sätt, med en oavgjord röst och två i favör till Terbunja. Det är ingen tvekan om att vårt svenska ess hämmades av den förkylning han dragits med, och frågan blir obevekligen – vad hade hänt om denna match gått över först avtalade 6 ronder .? Under alla omständigheter var det en härlig fight, men faktum är att tvisten mellan Terbunja och Grafka är inte definitivt bilagd. Det finns ganska gott fog för ett tredje möte – över den betydligt riktigare distansen 6 ronder.

Armand Krajncs två danska krigare, dels debutanten Bo Hansen – som klart och inspirerat besegrade makedoniern Gjore Stojanov på poäng 4 – och tuffe Kristoffer Storm – som i en riktigt bra match, kanske rentav kvällens bästa, poängslog en härligt vass 20-årig polack vid namn Lukasz Stawiasz – gjorde imponerande och bejublade insatser, medan hans iranska/italienska/kroatiska och tillfälligt svenska import Omid Zohrabi även denna gång föll till föga mot en liten, begränsad men råtuff polack i Grzegorz Sikorski, nu på poäng 4. Tävlingen fick mycket beröm i arenan – Amiralen  är för övrigt en perfekt boxningarena – och en förtjust publik på 750-800 personer gick boxnings-frälsta hem i vårnatten.

 

Jison