Vad är på gång?

jun 30, 2014
admin

Nyhetsbild_80_Mikaela-LaurénI dessa semestertiden kan en kort uppsummering av vad som är på gång vara utav värde.

Här hemma har en ansökan om en tyngre proffstävling kommit in. Den toppas av en WBC-VM-fight mellan första rankade Mikaela Laurén och den av WBC sanktionerade motståndaren Julie ”Queen” Tshabalala från Sydafrika att äga rum i Rocklundahallen i Västerås den 8/11 gällandes den vakanta titeln i lätt mellanvikt (eller super welter som det heter hos WBC). Promotorlicens söks av Alex Wennersten, Västerås. Support till huvudmatchen blir Benjamin Kalinovic plus ett antal förmatcher. Ärendet behandlas inom kort; kläms in i Prokommissionens schema mellan semesterdagar.

Nyhetsbild_80.2_Chagaev_Oquendo_adPå världsscenen lägger sig också en viss ro över aktiviteterna. Den 6/7 är det dock en mäktig tungvikts-show på gång i Groznyj i Tjetjenien – en första i sitt slag på orten. Och den har dragit till sig mäktigt intresse. Det handlar om WBA:s reguljära ”VM”-titel i tungvikt (riktig kung är som bekant Wladimir Klitschko) mellan förre mästaren Ruslan Chagaev från Uzbekistan och Puerto Ricos Fres Oquendo. Chagaev avslutar just nu sin träning på plats i Groznyj och han sparrade lätt häromdagen en session med Tjetjeniens president – obs delrepubliken är en del av Ryssland med viss autonomi – Ramzan Kadyrov, som själv var en hygglig amatörfighter på sin tid ..!

Oquendo har haft jätteproblem med sina tidigare managers, som försökt stoppa matchen och hindra Fres från att lämna USA, men det har misslyckats. I Grozny råder nu boxningsfeber och lite onyanserat talar man där om ”den största show som nånsin gjorts”. Ahmat Arena väntas fyllas med över 30.000 åskådare! Tror promotor Timur Dugazaev.

Chagaev (35 år/ca 111 kg) står numera på 32-2-1/20 KO och Oquendo (41 år/ca 102 kg) på 37-7/24 KO.

Den 12/7 är det dags för Canelo Alvarez att tackla Erislandy Lara i MGM Grand Garden i Las Vegas – en betydelsefull fight (VM-kval-natur) i lätt mellanvikt.

Den 19/7 försvarar Guillermo Rigondeaux sina WBA/WBO-titlar i lätt fjädervikt mot thailändaren Sod Kokietgym i Macao i Kina, med Zou Shiming, Brian Viloria, Egor Mekhontsev m fl på förmatchprogrammet; allt i regi Top Rank/Bob Arum.

Och den 26/7 i Phones 4U Arena i Manchester, England brakar Dereck Chisora och Tyson Fury samman i en av årets häftigaste tungviktsmöten, officiellt gällande EM-titeln men tillika ett direkt VM-kval för WBO och Wladimir Klitschko.

Samma dag i tyska Dessau gör Robert Stieglitz comeback (efter förlusten mot Artur Abraham) och möter vitryssen Sergei Khomitsky, och Christina Hammer försvarar sin WBO-VM-titel i mellanvikt mot Ann-Sophie Mathis.