VALGERDUR LURAD PÅ SEGERN I CANADA

maj 25, 2024
boXning
Vår tuffa isländska Valgerdur Gudsteinsdottir (7-5) boxade en 6-ronders (6 x 2) ’semi’ på fredagens natt vid tävlingen i River Cree Resort Casino i Alberta, Canada, där hon mötte den obesegrade hemmafavoriten Jordan Dobie (nu 5-0) och förlorade ytterst tveksamt på ett delat domslut efter full distans. 
Valgerdur golvade Dobie i första ronden – som hon därmed vann 10:8 – och hon tycktes dominera merparten av de återstående ronderna i matchen. Själv tyckte hon att hon vann fyra av de sex omgångarna, och blev rätt snopen och lite ledsen när domslutet kom. Men hemmaplan är en tung faktor i boxning, och kredit får ges till Dobie för att kämpa sig upp ur underläge och ta sig tillbaka in i kampen. Om det verkligen var nog för kanadensisk seger ifrågasätts skarpt. Domslutet var synnerligen delat och gavs till Dobie på två domarröster (57-56, 58-55) mot en mycket klar röst (58-55) för Valgerdur. Alla tre domarna var kanadensare. 
Det är tufft värre att oftast, som det är i isländskans fall, behöva boxa favoriten på bortaplan. Hon skulle nu behöva få boxa ’hemma’ på svensk botten mot fair motstånd. Det finns planer på att låta henne gå en väsentlig kamp på den tänkta show som Tijan Kebbe/Jan Eliasson planerar till Alingsås i höst. Valgerdur vore i högsta grad värd detta. Hon är i själva verket mycket bättre än det nu lite ’fläckade record’ hon beståtts via krokiga domslut utomlands.