WALLIN PRISAD EFTER MATCHEN; DOMARKORTET ..

sep 17, 2019
boXning

Otto Wallin har mötts av ett omfattande beröm efter sin insats mot Tyson Fury i lördags i Las Vegas. Hans heroiska insats och tuffa utmaning, det faktum att hans vassa punch som spräckte Furys ögonlock nära nog blev avgörande, och hans härliga avslutning – där den stor britten var i klart bryderi – har gett ett stort gensvar. Den store Sundsvalls-bon förlorade kampen på poäng, men han gav Tyson Fury en sju-tusan-till-fight, och efteråt har kritik framförts mot väl överdrivna och inte helt korrekta domarsiffror.

Mastercardet från matchen har nu offentliggjorts, och det berättar en del om just siffrorna. Wallin vann ganska uppenbart två-tre ronder på matchens första halva, men de officiella domarna såg detta ske bara en man åt gången, aningens färgade av Furys rykte och benägna att prioritera brittens jabb över hövan. En domare hade Otto segrare i rond 1, en annan i rond 2, en tredje i rond 3, ytterligare en ensam domare i rond 5 och märkligt nog bara två av tre i den mycket klara 6:e ronden, så att sammantaget efter 6 ronder hade domarna Tim Cheatham 50-55 Fury, Eric Cheek 58-56 Fury & Don Trella 57-57 oavgjort – den senare speglade bäst det faktiska förloppet. Men därefter tog Fury över och dominerade utvecklingen fram tills Wallin mycket klart vann 12:e och sista ronden, och under denna matchens andra halva dömde domarna identiskt ronderna 7-11 till Fury och 12:e till Wallin. Därav slutsiffrorna 118-110, 117-111, 116-112 till Fury, där nu den tredje domaren får godkänt av opinionen, men övriga två ses som ”för vida” i sin bedömning. Vi hade själva vid vårt protokoll 116-113 till Fury efter att ha satt första ronden oavgjord.

Under alla omständigheter får dock ”The Great Swede”, som Fury döpte Wallin till efteråt, nu ett gott betyg för sin insats – och det lär i sanning inte saknas anbud på nya stora jobb framöver.