WALTER McGOWAN IN MEMORIAM

feb 18, 2016
boXning

McGowan_Walter”Wee Walter” McGowan är död. Han gick bort i måndags kväll på Monklands sjukhus i Skottland efter en tids sjukdom. Han blev 73 år gammal.

McGowan är en legend i brittisk boxning, en av de stora ur den lättaste viktklassen. Han blev brittisk amatörmästare i flugvikt 1961 och gick efter 124 amatörmatcher över till proffs. Som yrkesman kom han sedan att göra 40 proffsmatcher – 32-7-1/14 KO – och boxade sig på två år fram till brittiska och samväldes-titlarna i viktklassen genom att slå ut Jackie Brown, och samtidigt då revanschera sitt enda nederlag så långt. Dessa titlar förde in honom i utmanar-ledet till VM, temporärt stoppat av en förlust om EM-titeln mot tuffe italienaren Salvatore Burruni .. och senare åkte han på stopp mot topprankade Joe Medel och Ronnie Jones, och 1965 på bortaplan i Rom fick han blott oavgjort mot nye EM-kungen Tommaso Galli, men efter segrar över Nevio Carbi och Ernesto Miranda fick han chansen om VM mot ärkerivalen Burruni i juni 1966 och trollade fram en briljant poängseger över 15 ronder – och kröntes till världsmästare i flugvikt! Därefter slog han hårde Alan Rudkin om brittiska & samväldes-titlarna i bantamvikt men förlorade i december samma år på TKO 9 (spruckna ögonbryn) mot Chartchai Choinoi i Thailand om VM, och vid en returmatch 1967 upprepades historien, då ”Wee Walter” stoppades i sjunde i en match han ledde på poäng! Året därpå förlorade han även mot Rudkin i bantam, men kom sedan att ta hem ytterligare sex segrar före han lade handskarna på hyllan, dock utan att på nytt nå en titel.

McGowan var en briljant boxare, en fin stilist och hygglig puncher men led av sköra ögonbryn och det ledde till ett antal av hans nederlag.