WARD KNEP VM I LÄTT TUNGVIKT FRÅN KOVALEV !

nov 20, 2016
boXning

img_1439
I en dramatisk VM-match i lätt tungvikt (WBA/IBF/WBO-bältena) i T-Mobile Arena i Las Vegas på lördagsnatten (söndag morgon svensk tid) lyckades det Andre ”S.O.G.” Ward (31-0/15 KO) att knipa segern med absolut minsta marginal från regerande mästaren Sergey ”Krusher” Kovalev (30-1-1/26 KO) och därmed krönas till ny kung i denna urstarka viktklass.
Det var tre amerikanska poängdomare som dömde (Burt Clements, Glenn Trowbridge, John McKaie) och de hade alla tre 114-113 i slutpoäng, eniga i Wards favör – och detta gav omedelbart upphov till protester och diskussion, då det ju handlade om en rysk VM-kung mot en amerikansk utmanare, och det är ingen tvekan om att domslutet kan debatteras. Den urgamla ’regeln’ säger ju att en mästare skall behålla bältet i en jämn match, och frågan är om utmanare Ward verkligen gjorde nog för att vinna. Han är ju lite av en ’cutie’ i ringen, något av en boxningsförstörare som neutraliserar motståndaren med smarta låsningar så fort det bränner till och däremellan blixtsnabba kontra som ”stjäl” poäng, men som matchen nu utvecklades med perioder av mycket gruff och ’grötig’ boxning, trots merendels bra action, kom det via ringdomare Richard Byrd att framställas som Kovalevs ”fel”, för att han låste upp Wards huvud i de situationerna, trots att det uppenbart var Ward som sökte sig ’dit’. Det var också mästare ”Krusher” som startade kampen överlägset bäst, tog första ronden på skarp press, andra helt klart efter att mycket påpassligt kontrat Ward i en klurig situation och sänkt honom till karriärens första räkning .. och fortsatte en stark press och dominans tills Ward kunde vinna sin första klara rond i femte (möjligen förtjänade han knappt, knappt tredje också) – men från sjunde ronden kom amerikanen mycket bra, då Kovalev tröttnade och tappade lite skärpa och sting, och tog tre raka ronder varefter det var hugget som stucket i slutronderna – Ward tog klart elfte, men i övrigt kunde de diskuteras. Denne skribent fick till ett oavgjort domslut 114-114, men det var under alla omständigheter det faktum att Ward kunde dominera andra halvan av matchen som ändrade momentum på vad som inledningsvis såg ut som en enkel Kovalev-seger. Den amerikanska hörnan ledd av Virgil Hunter skall ha en stor eloge för hur de lyckades få sin man motiverad och lyckades vända trenden.
Kontroversen kring domslutet – Ward: ”Nej, jag blev inte förvånad, jag hade gjort nog, och det är så här ibland, man vinner med liten marginal .. det var jag idag!” .. Kovalev: ”Det var helt fel domslut, han vann inte mer än tre ronder, hur kan domarna döma så här!?” – kommer att fortsätta, och det är helt klart bäddat för en given returkamp.
På förmatchcardet gjorde USA:s OS-drottning Claressa Shields debut som proffsboxare och vann en ganska hårt framjobbad poängseger över 4 ronder mot förra landslagskompisen Franchon Crews, dock med eniga siffror (40-36 x 3).

På helt annat håll denna lördag, i TUI Arena i Hannover, Tyskland försvarade Marco Huck (40-3-1/27 KO) sin IBO-VM-titel i cruiservikt mot Europamästaren i klassen Dmytro Kucher (24-2-1/18 KO) och lyckades dra ifrån till en relativt klar seger, trots bra kämpainsats av utmanaren, och vann med eniga domarröster (117-111 x2, 119-109).