WBA SPIKAR VM I TUNGVIKT: BROWNE VS BRIGGS/REGULAR & POTENTIELLT KLITSCHKO VS JOSHUA/SUPER

nov 03, 2016
boXning

browne-v-briggs-wba-vm-002 

World Boxing Association har till sist beslutat turerna kring sina VM-titlar i tungvikt – efter Tyson Furys abdikation och den kollapsade VM-turnering man jobbat på. Det hette ju först att man direkt var redo sanktionera en IBF-VM-fight mellan Anthony Joshua och förre odiskutable VM-kungen Wladimir Klitschko – den senare var ju offret i Tyson Furys inställda VM-försvar (WBA/WBO-VM) och given i nästa WBA-VM-fight – så som gällande även WBA-bältet. Men då gick ju Wlad och skadade sig för en dryg vecka sedan och allt hamnade i limbo. Samtidigt har ju WBA haft en VM-turnering på gång, med både sin Regular- och Interim-mästare involverad, förutom riktiga VM-titeln, men där har folk trillat ifrån av diverse anledningar och kaos blivit följden.

NU har man ’klarat ut’ hela situationen: Tidigare doping-avstängde Lucas ”Big Daddy” Browne (som ju slog ut Ruslan Chagaev om Regular-VM, men föll mysko på ett dopingtest i Ryssland) matchas mot förre VM-kungen Shannon ”The Cannon” Briggs om vakanta WBA/regular-VM – de måste mötas före 31/12 – och det mötet innehåller förbehållet att segraren måste ta sig an den nu i en smärre ”evighet” åsidosatte Fres Oquendo i ett första försvar.

Samtidigt sanktionerar man nu matchen Klitschko vs Joshua som WBA/Super (= riktiga) VM, när den kan äga rum till tidig vår 2017, om Tyson Furys vakanta bälte. Detta är dock med det inte obetydliga förbehållet att Anthony Joshua går segrande ur sitt uppkommande försvar av IBF-VM, den 10/12 i Manchester, England – det är nu klart att det blir så – mot Eric Molina.   

Och turerna kring WBO-VM mellan Joseph Parker och Andy Ruiz, dito utsatt till 10/12, rullar vidare med fortsatt osäkerhet om finansiering kan nås för matchen i New Zealand – alternativt tar promotor Bob Arum hand om den i USA. WBC-titeln vilar medan Deontay Wilder rehabiliterar sin skada.