WBC: Badou Jack vs Julio Cesar Chavez – yes!

nov 04, 2015
admin

imageWord Boxing Councils 53:e årskonvent är nu inne på fjärde dagen, i Kunming, Kina. Igår ägnades en stor portion av dagen till att fastställa titelsituationen i de olika viktklasserna och vilka försvar som blir obligatoriska. President Mauricio Sulaiman sammanfattade situationen; Fightnews gjorde en sammanställning och ur den saxar vi några intressanta nedslag/först av dessa:

image”Super Middleweight: Badou Jack
Jack har klarat av sitt obligatoriska försvar efter titel-erövrandet genom att knappt poängbesegra George Groves den 12:e september. Han är nu

Feb. 4, 2012,  San Antonio, Texas ---    Julio Cesar Chavez Jr. wins a  12-round  unanimous decision over #1 ranked Marco Antonio Rubio to remain undefeated and retain his WBC World Middleweight title at the Alamodome in San Antonio,Texas, Saturday. --- Photo Credit : Chris Farina - Top Rank  (no other credit allowed)  copyright 2012

i en frivillig situation och har utmanat Julio Cesar Chavez Jr att möta honom, till vilket JCC Sr personligen har svarat (de är båda här på konventet) att han skulle älska se sin son ta den fighten. Och WBC skulle sanktionera den matchen som ett frivilligt försvar för Jack.”

Detta vore en mega-stor fight, om den går att verkställa – och egentligen finns nu inga faktiska hinder. JCC Senior är ju en av boxningshistoriens största legender och hans namn har burit fram sonen till de dock ingalunda obetydliga framgångar han haft: (rec: 49-2-1/32 KO), han är 29 år, har hållit en version av WBC-VM i mellanvikt 2011-12 (till sist besegrad av den riktige kungen Sergio Martinez i en rysare), gick upp i supermellan – Jacks viktklass/den det gäller – och vann WBC/Cont-titeln (slog Brian Vera) men har på senaste året prövat sig på lätt tungvikt (en förlust, en seger), men väger bara ett kilo över gränsen till supermellan, så han går lätt ner, i synnerhet om en VM-titel står på spel. Badou Jack ”The Ripper” ligger idag på en record på 20-1-1/12 KO och har som bekant Floyd Mayweather i ryggen – so why not?

Badou är för övrigt med på konventet i Kunming och har ställt upp på en del WBC-arrangemang där, bland annat ett besök på en grundskola för behövande barn. Den svenske VM-kungen var det stora namnet vid sidan av Leo Santa Cruz (VM/fjäder) och Raja Amasheh (WBC/silver-flugv). Man lekte lite med ungarna, skrev autografer och delade ut presenter.

Tillbaka till Sulaiman/Fightnews och några klipp till:

”Heavyweight: Deontay Wilder
Fastställda utmanaren Alexander Povetkin riskerar sin situation (inatt) mot Mariusz Wach i Ryssland i försvar av sin WBC/Silver-titel. Om Povetkin vinner kommer han få sin titelfight mot Wilder i april eller maj. Wilder har beviljats ett frivilligt försvar inplanerat till den 16:e januari.”

”Light Heavyweight: Adonis Stevenson
Vid förra konventet (Las Vegas dec,’14) fastställdes att WBO/IBF/WBA-mästaren Sergey Kovalev skall vara Stevensons nästa obigatoriska. Detta är den störst emotsedda matchen i lätt tungvikt på många år, varför detta unika beslut då togs. Men matchen har ännu inte blivit av, dock försäkrar båda parter att förhandlingar fortgår. Nu fastställs en slutlig elimination mellan Eleider Alvarez och Isaac Chilemba – ny obligatorisk utmanare, såväl som NABF & WBC/Silver – den 28:e november. Efter den kampens utgång fastställs status på förhandlingarna Stevenson-Kovalev.”

”Middleweight: Miguel Cotto
Den synnerligen heta matchen mellan mästare Cotto och Saul ”Canelo” Alvarez äger rum den 21:a november. Segraren där är beordrad omgående möta obligatoriska utmanaren Gennady ”GGG” Golovkin. Också detta är en extraordinär åtgärd, då ”GGG” håller WBA/IBF/IBO-titlarna såväl som WBC/Silver. WBC gör vad vi kan för att få till de bästa matcherna för boxningens bästa.”

”Super Welterweight & Welterweight: vakant
Då nu dubble mästaren Floyd Mayweather avgått från båda sina titlar, har WBC bestämt att pröva ett helt nytt koncept för att fylla vakanserna genom att hålla en turnering i vardera viktklassen. De femton högst rankade i varje viktklass kommer nu att tillfrågas om de vill och kan starta i en turnering, varefter vi kommer att bestämma hur många som får plats i det startfält som skall producera nästa mästare.”