WBC-BESLUT: WILDER VS STIVERNE; ORTIZ OUT!

okt 06, 2017
boXning


WBC har avslutat sitt års-konvent i Baku, Azerbadjan. Det skedde med en serie utmärkelser till en rad boxningsmänniskor, inklusive Årets utmärkelse till Gennady Golovkin för hans insatser i ringen och stora föredöme utanför repen – men den största avslutande nyheten handlade likväl om förbundets beslut i frågan om Luis ”King Kong” Ortiz utmanarposition inför den bokade VM-matchen mot Deontay Wilder den 4/11 i New York.

Ortiz fångades ju i ett dopingtest i förra veckan då det visade sig att spår av förbjudna medel fanns i hans blod; dessa visade sig komma från den hjärtmedicin för högt blodtryck som boxaren helt legitimt tar, men då han glömt/negligerat att deklarera detta på avsedd plats i det dokument han signerade vid test-tillfället, så blev alltsammans ett ”doping-case”. Nu har under veckan ett antal auktoriteter i ämnet uttalat sig för att denna juridiska finess inte kan få sabotera en helt all right VM-fight. WBC fattade nu emellertid beslutet att Ortiz får stå över sin VM-utmaning i november, för med hänsyn till hans hälsa skall hans behov av medicinering mot högt blodtryck undersökas och vid ’friskförklaring’ får han återkomma som utmanare – han blir alltså inte avstängd men suspenderas temporärt ändå!

Istället går nu VM-chansen till nästa man, nu ny officiell utmanare, Bermane Stiverne, mannen som Wilder (38-0/37 KO) erövrade titeln mot i januari 2015, och den enda man som stått tiden ut mot ”The Bronze Bomber”. Stiverne (25-2-1/21 KO) har gjort blott en match sedan Wilder-fighten, en seger över Derrick Rossy, men varit bokad för ett antal strukna matcher, hela tiden hävdandes att Wilder enbart fått låna titeln och får han bara en rättmätig retur så .. Wilder, som nu gör sitt sjätte försvar av WBC-VM i Barclays Center den 4/11 välkomnar bytet av motståndare: ”Stiverne har bett om det, så nu ska han få det. Det som händer händer. Jag är lättad över att få röja undan mitt obligatoriska försvar, så har jag åtminstone det avklarat. I förra mötet bröt jag min hand i tredje ronden och ändå dominerade jag. Det var största anledningen till att han gick tiden ut. Den här gången blir det annorlunda. En ny dag, en ny fight. Detta kommer inte att sluta bra för honom. Stiverne kommer att få betala för att Ortiz gjorde gjorde bort sig!”