WHYTE SLOG KO I ELFTE RONDEN! EDWARDS, WARRINGTON SEGRADE .. DITO HARRISON!

dec 23, 2018
boXning

Första-rankade utmanaren i tungvikt Dillian Whyte (25-1/18 KO) räddade sin position och knep segern i poängunderläge mot våldsamt satsande Dereck ”DelBoy” Chisora (29-9/21 KO) med en enda men helt suverän vänsterkrok i elfte ronden – den närmast perfekta träffen avgjorde alltihop..! Det blev ett klassiskt avslut på en mycket dramatisk och häftig tungviktsdrabbning.

Länge såg det dock ut som att Chisora i O2 Arena i London var på väg mot en klar skräll. Den store mannen, känd som ”The Body Snatcher”, fick själv känna på den medicinen, då Chisora gick massivt mot kroppen, och efter en tuff inledning där ”DelBoy” var lite skakad, tog han över från tredje och dominerade flertalet följande ronder med en stor offensiv och tungt arbete. Han växlade från kropp till huvud, men det var framförallt den tunga vänstern in i kroppen som bet, och Whyte stod föga att känna igen, kom under press och hade svårt att hävda sig ett tag. Chisoras taktik att krympa avståndet till närkamp och göra det hela till en ’brawl’ fungerade. En del av ”DelBoys” slag hamnade lågt och ringdomare Marcus McDonald gick in i både åttonde och elfte ronderna och tog poäng ifrån Chisora vilket hjälpte till att hålla poängen i matchen relativt jämn, dock med Dereck i ledning hos två domare inför elfte. Där hade efter poängavdraget Chisora gått till förnyad hård attack och drev Whyte upp mot repen, då denne i ett öppet läge närmast instinktivt drog en vänsterkrok aningens underifrån och landade den klockrent mot käken..! Chisora stöp rak lång på rygg och rörde sig knappt medan McDonald räknade ut honom!

Därmed är Dillian Whytes position som ledande utmanare till VM-kung Anthony Joshua bibehållen, och han kommer nu att bli obligatorisk nästa utmanare. Joshua, på ringside under fighten, och sedan gäst hos TV, kom upp på ringens utsida och lovade Whyte ett skott på titeln, om inte förhandlingar med WBC-VM-kungen Deontay Wilder skulle leda till något vettigt. ”Om någon förtjänar ett skott på titeln så är det Dillian Whyte .. så om inte Wilder, så blir det Whyte!”

Den förnämsta fighten på ’under-cardet’ i O2 Arena gällde WBC-VM i flugvikt där Nicaraguas boxningsstolthet Cristofer Rosales (28-4/19 KO) försvarade titeln mot Englands & Matchrooms nya lätta stjärna Charlie Edwards (14-1/6 KO) – den senare är en mycket erfaren amatör, EM-brons och ständig medaljkandidat, nu vid 25 års ålder snabbt avancerande proffs med en missad titelchans tidigare (om IBF-titeln), men på plats i London fylld med självförtroende. Rosales jagade genom tolv ronder och lade en dock inte alltför effektiv press på utmanaren – och skulle det visa sig föga betald offensiv hos domarna – och Edwards förmådde kontra smart och kom med egna blixtrande, och klart mer precisa slagserier. Det blev många jämna ronder med gott om utrymme för tycke och smak, och när det väl var färdigräknat hade alla tre poängdomarna Charlie Edwards som klar segrare: 116-112, 117-111, 118-110 .. väl stora siffror, men likväl en de facto ’skräll’ ..! Den unge mannen från Epsom sydväst om London är ny WBC World Champion!  

David Price (23-6/19 KO) kom tillbaka till ringen med en väl snabbt utdömd TKO 4 seger över Tom Little (10-7/3 KO) i tungvikt, och i samma klass stoppade Carlos Takam (36-5-1/28 KO) tyske Senad Gashi (17-2/17 KO) på TKO 7 efter tre golvningar i ronden. Olympiske lätte tungviktaren Joshua Buatsi (9-0/7 KO) blåste bort Renold Quinlan (12-4/8 KO) i första ronden.

I Manchester Arena norröver i England möttes på lördagsnatten nästa starka rivaliserande brittiska par om en viktig titel: Josh Warrington (28-0/6 KO) försvarade IBF-VM i fjädervikt mot namnstarke förre mästaren Carl ”The Jackal” Frampton (26-2/15 KO) och det blev i viss mån ett  kontroversiellt domslut. Warrington kom ut överraskande offensivt och slog non-stop, vilket länge hämmade Frampton, och lät mästaren få ett klart poängövertag. Då Josh ingalunda tröttnade tvangs Carl vräka på en egen offensiv och kom starkt mot slutet .. båda hade bra sekvenser .. men väl i hamn visade det sig att ”The Jackal” gjort för lite för sent. Domarna såg det 116-113, 116-112 x 2 enhälligt till Warrington. Hos bookies var detta en smärre skräll.

Förre VM-kungen (WBA/WBO) i mellanvikt Hassan N´Dam N´Jikam (37-3/21 KO) mötte fyr-faldige VM-utmanaren Martin Murray (37-5-1/17 KO) om WBC/Silver-bältet och den förre lyckades i stora stycken boxa ut britten, och trots att Murray slog ner N´Dam i fjärde, tog Hassan hem segern på ett ’majority’ domslut: 114-114, 116-112 x 2. Billy Joe Saunders (27-0/13 KO) kom tillbaka efter kortare avstängning (doping-strul) och tvingade gamle Charles Adamu (32-14/25 KO) ge upp efter fyra ronder.

Tvillingbröderna Charlo var huvudpersoner i Barclays Arena i Brooklyn, New York på lördagsnatten/söndag morgon svensk tid, och de hamnade trots utlovat fyrverkeri och fest i vardera sin riktigt jobbig fight.

Jermell Charlo (31-1/15 KO) försvarade sin WBC-VM-titel i super welter/lätt mellanvikt mot gode men inte upphaussade utmanaren Tony Harrison (28-2/21 KO) .. men även om Charlo var den aggressive i kampen så fick han inget reellt övertag och den emellanåt smart ’snickrande’ Harrison kunde hänga med och komma bra tillbaka i slutpartiet – och när det väl var över kom ett lite överraskande och säkerligen framöver diskuterat domslut, som sade att Harrison vann med poängen 116-112, 115-113 x 2. Kontroversiellt och en klar schock! Tony Harrison ny champ!

Jermall Charlo (28-9/21 KO) är så kallad WBC/Interim Champion i mellanvikt – ’alfabets-dribbel’ och egentligen bara strul: WBC Champion är Canelo Alvarez, men då han nu dribblar med två vikt-klasser tar man chansen ’addera’ en ”halv” mästare till/eg obligatorisk utmanare – och denna halv-titel försvarade han här mot sene inhopparen Matt Korobov (28-2/14 KO), och det blev en verklig strid ’på kniven’ .. i elva ronder var det mycket jämnt och utrymme (åtminstone teoretiskt) för en ’skräll’ till, men i sista fick Charlo på en stor rond, slog utmanaren groggy och tog ronden klart. Sen visade det sig att han vunnit ändå, om än knappare. Siffrorna blev 116-112 x 2, 119-108.

Främsta matchen på under-cardet var WBC:s utsedda VM-utmanare i tungvikt Dominic Breazeale (20-1/18 KO) mot hyggligt starke Carlos Negron (20-2/16 KO) och det slutade med att Breazeale landade en massiv höger i nionde ronden, som avgjorde allt, KO. Efteråt utmanade Dominic WBC-kungen Deontay Wilder, som satt på ringside.