YGIT FÖRLORADE EFTER STARK INSATS; USYK STOPPADE DDD!

aug 27, 2023
boXning

Anthony Yigit (nu 27-4-1/10 KO) tappade på poäng mot Denys Berinchyk (18-0/9 KO) om WBO/International titeln i lättvikt inatt i Tarczinsky Stadion i Wroclaw, Polen, men först efter en mycket strong och tapper insats, där han länge hotade den starke ukrainaren om segern.

Matchen gick som semi till den stora VM-fighten i tungvikt mellan Oleksandr Usyk och Daniel Dubois. Den startade med relativt taktisk boxning från främst Berinchyks sida, och Anthony hävdade sig utmärkt under de första sex ronderna, då han rörde sig smart och träffade väl så mycket som ukrainaren. Så långt var det tämligen jämnt, och svensken såg ut att kunna ställa till med en prima skräll. De skallade emellertid ihop, oavsiktligt, men resultatet av detta blev ett besvärande cut över Yigits vänstra ögonbryn, vilket efter hand försvårade för Anthony. Berinchyk tvangs öka sin slagmängd för att övertyga poängdomarna om rondsegrar, och kunde nu bygga upp en poängledning, så att det inför de avslutande ’mästerskapsronderna’ började se ut som nödvändigt för ”Can You Dig It” Yigit att slå ut ukrainaren, inte minst med tanke på den senares ”hemmaplan”. Han gjorde en ursinnigt tapper satsning i tolfte och sista ronden, påjagad från ringhörnan av sin nya coach Redouane Kaya. Denys lyckades dock smart pricka honom med enskilda bra träffar, och kunde säkra sin seger efter full distans. Domarna gav enhälligt Berinchyk vinsten med poängsiffrorna 116-112, 117-111, 115-113. Men den starke stockholmaren gjorde en strong och berömvärd insats, och visade att han hör hemma i toppen. Han åstadkom denna insats, trots inte helt fullgoda träningsmöjligheter.    

I den stora huvudkampen fick boxningsvärlden till sist det logiska slut den väntat sig, då WBA/WBO/IBF-VM-kungen i tungvikt Oleksandr Usyk (nu 21-0/14 KO) stoppade sin utmanare (och WBA/regularmästaren) britten Daniel ”DDD” Dubois (19-2/18 KO) på TKO i 9:e ronden, men det var först efter en bitvis riktigt tuff fight, och inte utan kontrovers. Den större och tyngre DDD började kampen oförfärad och gick efter mästaren, som inledningsvis nöjde sig med att, mästerligt, pricka britten med sin högerjabb – han är south paw – och manövrera avvaktande runt utmanaren. Han vann utan att engagera sig hårdare de första fyra ronderna, på rappa enskilda kombinationer, medan Dubois alltför försiktigt bara hade enstaka träffar här och där. Usyk lyckades redan i andra ronden få in ett par bra träffar över DDD:s vänstra öga, som svullnade något allteftersom. I femte ronden fällde så plötsligt Dubois mästaren med en höger uppercut i kroppen, som träffade rätt uppenbart under bältet och ringdomare Luis Pabon lät därför Usyk ta flera minuter på sig att återhämta sig från foulslaget. Detta blev det efteråt en del bråk om, då Dubois camp med promotor Frank Warren i spetsen ämnade överklaga, åberopande att det aldrig var någon ’foul’ – vilket det dock var, så det var korrekt dömt.

Tillbaka in action igen, var nu Usyk uppenbart ’känslig’ för kroppsslag, och Dubois kom något bättre in i fighten de följande ronderna. Han boxade nu mer aggressivt, och tycktes faktiskt kunna hota mästaren, även om denne fortsatt prickade honom effektivt med främst jabben men även en del vänsterstötar. Dubois hade en stark åttonde rond, ända fram till rondslutet, där Usyk rammade honom hårt med en slagserie som fällde honom precis som gonggongen gick. I nionde ronden satte så mästaren upp DDD för nådastöten, prickade honom med en hård högerkrok som fällde honom på nytt, och när han reste sig bröt Pabon matchen; tid 48 sekunder, TKO 9! 

Trots tjafset efteråt, från Warren, vilket knappast torde leda till något, så är nu den stora frågan om till sist ändå inte ett avtal nu kan åstadkommas på en ’riktig’ showdown mellan Usyk och WBC & linjära mästaren Tyson Fury om vem som är den verkliga, absoluta, världsmästaren i tungvikt. Nästa IBF-utmanare Filip Hrgovic vill dock ha ett ’säg’ om saken, då han anser sig stå i tur om att få möta Usyk härnäst.