YIGIT FÖRSVARADE EM I URSINNIG KAMP I SOLNAHALLEN

okt 02, 2017
boXning


Under lördagsnatten försvarade Anthony ”Can You Dig It” Yigit (20-0-1/7 KO) sin EM-titel (EBU) mot stentuffe spanjoren Sandor Martin (29-2/10 KO) i Solnahallen i Stockholm med ett enhälligt poängdomslut (117-111, 116-112 x 2) och behöll sitt Europa-bälte.
Det blev en ruggigt hård match över 12 ronder, där ingen av de två kämparna vek ner sig för den andre, och den innehöll en mängd mycket täta och svårdömda ronder, vilket gjorde att matchen stod och vägde in i det sista.

För den 1500 åskådare starka publiken var det också ovisst hur det hela slutat, och båda boxarna tog ut segern i ringen före domslutet förkunnades, men hallen förlöstes i ett enormt segervrål när speakern hann till ”..and still European Champion ..” och Yigits armar flög i luften! Ringdomare Jean Robert Laine höjde hans arm i luften och supervisor Igor Mazurin spände EM-bältet runt hans midja Triumfen var fullbordad!

 

Det var dock länge Martins superba hejaklack som dominerade volymnivån i Solnahallen, skanderandes ”saaandor, saaandor”, medan den svenska hejaklacken tog tid på sig i början svarandes med det svårare ”jiiigit” innan man mot slutet kom igång med ljudligare och effektivare ”aaantoniii”, vilket skallade obesvarat i tolfte och sista då svensken stormade mot vad (nästan) alla hoppades var seger.

Många ronder var i bedömningen splittrade mellan domarna. Spanjoren startade klart bäst med majoritet i första, tappade andra, men fick majoritet i tredje, fjärde och femte .. men där hittade Anthony sin metod i matchen och tog sjätte, sjunde, åttonde, nionde och tionde ronderna- och slet sig till en knapp men klar poängledning hos alla domare; han tappade därefter majoriteten i elfte men tog två av tre domarröster i sista – och nådde därmed en klar seger efter en rafflande, mycket hård och brutalt tuff match. Martin fick ett cut över vänster ögonbryn i andra ronden efter en oavsiktlig skalle och ytterligare ett cut över höger ögonbryn i tredje efter ett slag. Yigits högra ögonlock började svullna i mellanronderna och en mus växte under ögat från åttonde så att ögat allt mer stängdes för att mot slutet av fighten vara nära slutet.
Båda boxarna hade momentana framgångar med enstaka slag; tredje ronden började som fullt ’krig’, Yigit träffades lågt i sjätte men nöjde sig med en kort stunds återhämtning innan de gick loss på varann igen, Yigit hade en bra träff i början av sjunde, Sandor en mycket bra träff tidigt i nionde, Yigit en härlig avslutning av tionde ronden, Sandor ett genomgående bra jobb i elfte och Yigit en ursinnigt viljestark spurt i tolfte!
Det var andlöst tyst i hallen när domslutet lästes upp och crescendot vid den svenska triumfen var desto mäktigare när det stod klart att Anthony Yigit på hemmaplan försvarat sitt EM ..!
Efteråt var han sprudlande glad: ”Det här var skitkul! Nej, jag kunde inte se mycket ut ur mitt högeröga mot slutet, men det var roligt ändå! Jag låter som en psykopat, men jag tyckte verkligen det här var kul. Jag gillar när det är tufft, men medges att han var bättre än jag räknat med och han jobbade verkligt bra på insidan och jag hade fel taktik i början, det blev bättre när jag tog ett steg ifrån och slog på halvdistans .. där vann jag matchen under andra halvan! Så jag är inte helt nöjd med hur jag genomförde fighten, men jag kämpade och slet mig till en seger och det är det som räknas. Jag vann! Och bältet stannar i Sverige. Det finns en del jag och mitt nya team skall jobba på .. kanske en match till här hemma – sen går vi efter VM!”
NU väntar en spännande framtid för Anthony, han är världstopprankad av IBF, WBA och WBO och går nu sannolikt in på WBC:s tio-i-topp också och med suveräne VM-kungen i viktklassen lätt welter/super lightweight Terence Crawfords avgång öppnas alla möjligheter i VM-cirkusen. En tid av märkliga och tuffa förhandlingar om positioner och titelchanser väntar.

Den övriga kvällen i Solnahallen var både underhållande och spännande även om det blev idel svenska segrar, men det var i sanning inga lättköpta sådana, utan strid på kniven i de flesta av de sex förmatcher som inledde boxningsaftonen. Nya Sauerland-stjärnan Oliver Flodin gjorde debut i en ganska så tuff första uppgift mot stryktålige huggkubben Ricard Hegyi (4-2/3 KO) från Ungern men tog alla fyra ronderna i god stil och bärgade en snygg och bitvis imponerande första seger som proffs – en bra och tuff debut (domslut 3 x 40-36).
Den andre proffsdebutanten, än mer rutinerade amatören Leon Chartoi spöade sin motståndare ungraren Attila Sandor ((4-3/2 KO) i en och en halv rond utan att riktigt ”få hål” på den underlägsne men tappert kämpande motståndaren men vid stopp – ungraren tappade tandskyddet – visade plötsligt Sandor disträss-signaler, ville ge upp, varför ringdomare Håkan Sindemark bröt fighten, TKO 2, tid 1:58.
Rocco Wadell (nu 4-0/2 KO) mötte en urstark huggkubbe vid namn David Bauza (4-6-3/2 KO), Tjeckien, och hamnade i ett smått hejdlöst ’sluggerkrig’, där det var ett förvisso från publiken synnerligen uppskattat krigande i fyra ronder, med finessen åtsidolagd med ge och ta rakt över, men där ändå det kvalitativa jobbet gjordes av Timrågrabben, vilket belönades av två domare mot en med seger (39-37, 40-36, 37-39).
Redouane Kaya (nu 5-0/1 KO) mötte inför match obesegrade tjecken Jan Pasaja (nu 2-1/2 KO) och satsade efter sin långa bortavaro frenetiskt på ett tidigt stopp, gick hårt efter sin man och lyckades slå ner honom efter dryga två minuter .. Pasaja tog sig upp men kom direkt under ny attack och fälldes på nytt i neutralt ringhörn, där ringdomare Mikael Höök dömde KO utan räkning, tid 2:58.
Robin Safar (nu 4-0/3 KO) mötte tjecken Ondrej Budera (3-4-1/3 KO) och gjorde processen kort med denne, efter att de mötts i några tuffa slagväxlingar, slog ner Budera med en vass högerträff och efter att han kommit upp från denna fullföljde effektivt med tunga slag och fällde motståndaren igen på tiden 1:54, varvid ringdomare Håkan Sindemark stoppade matchen, TKO.
I ett på förhand lanserat svensk-danskt ’krig’ möttes Hampus Henriksson (nu 4-0/1 KO), med legendaren Jimmy Montoya i sin ringhörna, danske ex-ryssen Adam ”The Wolf” Bashanov (1-1) och de hamnade i ett verkligt tufft ställningskrig, där svensken startade bäst och utsmartade ”Vargen” inledningsvis, men den senare växte in i fighten, tog tredje ronden klart och den avslutande ronden var ytterst jämn. Två domare fick svensk seger med 39-37, den tredje domaren hade oavgjort 38-38 – varför det blev ett majoritetsdomslut till Hampus Henriksson.
Det var en härlig stämning i en riktigt bra proboxningsgala och det crescendo allt slutade i borgar för att nästa stora Yigit-fight fyller hallen ..!