YIGIT I UTMÄRKT FÖRSVAR AV EM – TREDJE RAKA!

dec 03, 2017
boXning


I Leicester Arena i Leicester, England lyckades Anthony ”Can You Dig It” Yigit (21-0-1/7 KO) försvara sin EM-titel i super lightweight/lätt weltervikt med en övertygande och till slut överlägsen poängseger över en tapper, tufft kämpande utmanare i Joe Hughes (15-3-1/6 KO) i vad som blev en utmärkt match för publiken, både spännande och fartfylld in i det sista.
Hughes, som gjort en stark karriär som fighter trots ett medfött lindrigare handikapp i en kortare högerarm än vänster, men som likväl boxar ortodoxt med högern som bakre hand, visade vilken utmärkt stark vänsterhand han besitter, med både en farlig krok och en vass uppercut – och han startade faktiskt matchen bäst, låt vara lite med ’design’ från mästarens sida, som tog två ronder på sig att studera britten. Yigit norpade likväl första ronden på en bra avslutande minut, men han tappade andra, men kunde dock sedan bygga en hygglig poängledning under följande ronder. Båda tog en ”breather”, en lugnare och avvaktande sjätte rond där dock Anthony stod för kvalitetsjobbet, sjunde var en jämn rond, möjligen brittisk med minimal marginal, men sen svarade Yigit med sin klart bästa rond, den åttonde, där han vasst kontrade ut den alltjämt envist anfallande Hughes och faktiskt skakade honom momentant. De tog båda en ny ’mellanrond’ i tionde där det lilla som gjordes bra var svenskt, och sen kom Yigit med en stor elfte rond, då Hughes för första gången backade undan, och tog även hem sista på bättre arbete. Ringdomare Massimiliano Bianco hade ett hyggligt lätt jobb att styra fighten, som var ovanligt ren för att vara en clash mellan en south paw och en ortodox, och poäng-domarna såg det klart och tydligt svenskt: Adrio Zannoni (Italien) 118-112, Bela Florian (Ungern) 118-110, Manuel O Palomo (Spanien) 119-109. Därmed försvarade Anthony Yigit sin EM-titel för andra gången i år, och då han ju vann mästerskapet i februari så har han således vunnit tre EM-fighter på ett och samma år ..! Starkt!
Efteråt berömde båda kämparna varann och prisade varandras ’fair play’, vilket också var befriade snyggt, med tanke på all ’trash talk’ som numera är så ”inne”. ”Han är en mycket bra mästare”, sa Hughes, ”jag gjorde mitt bästa men det räckte inte hela vägen.” ”Han har en farlig vänster och jag fick se upp med den”, replikerade Yigit, ”och han är en verklig kämpe, så jag fick jobba hårt för segern.” I aftonens expertpanel i Channel 5:s TV-team ingick WBC/Silver-mästaren i lätt welter och tillika en av de främsta EBU/EM-utmanarna i klassen Josh Taylor, från Skottland – & oundvikligen togs en framtida EM-fight dem emellan upp. De två möttes i för-OS i London 2011, i finalen och (Taylor vann med 15:14 ..!) båda talade nu med respekt om varann .. och Anthony sa om ett framtida möte: ”Det blir säkert av .. nån gång, men jag är inte säker på om det blir nu – jag funderar på att gå ner i vikt till lättvikt .. kanske, och det är beroende på om jag kan landa en VM-chans inom kort, och då går det givetvis före .. men vi får se, jag duckar ingen, och blir det så att det vill sig så att vi matchas, så kör vi Josh. Vi får se ..!”
Snacket om att Yigit kan komma att byta viktklass har kommit upp på senaste tiden, och stammar från det faktum att han ganska lätt klarar vikten i lätt welter, och att han blir lite kort och mindre än motståndarna i klassen. Den internationella utvecklingen närmaste tiden kommer att visa vägen.

På förmatchcardet i Leicester Arena vann Chantelle Cameron (5-0/4 KO) förvånansvärt enkelt över Viviane Obenauf (12-4/6 KO) om IBO-VM i lättvikt – hon körde helt enkelt över schweiziskan på TKO 6 (uppgivet i pausen), vilket ju inte ens Katie Taylor klarade i deras möte, varför redan nu ett snack om framtida möte mellan de båda brittiska stjärnorna växer. Luke Watkins (13-0/9 KO) tvingade fram ett liknande resultat (TKO 6) mot Mike Stafford (16-4/3 KO) om Samväldestiteln i cruiservikt. Och i en thriller besegrade Lennox Clarke (16-0-1/6 KO), på poäng 10, Jahmaine Smyle (14-7-2/6 KO) om IBO/Continental-titeln i supermellanvikt.