YIGIT MÖTER BERINCHYK I RETUR PÅ USUK VS DDD

jul 26, 2023
boXning

Vi har sett en charmerande och tillfreds Anthony Yigit som gäst hos Tilde de Paula i hennes rosa sommar-TV-soffa häromsistens, där han berättade om livet just nu och lite om en framtid med kommande matcher denna höst. Då var han inte specifik om kamperna ifråga. Bara härligt optimistisk. NU har det dock klarnat, och de senaste dagarna blivit klart att han kommer att boxa en av de främsta förmatcherna på den stora VM-galan i Wroclaws Stadion i Wroclaw, Polen den 26/8, då WBA/IBF/WBO/IBO-VM-kungen i tungvikt Oleksandr Usyk försvarar sina mästarbälten mot britten Daniel ”DDD” Dubois. Den store ukrainaren har ju valt polska Wroclaw som sin ’hemma-arena’ – under pågående krig i Ukraina – och han tar med sig sin utomordentligt starke landsman Denys Berinchyk (17-0/9 KO), f d Europamästare i lättvikt, som främsta uppbackning på VM-showen.

Och Berinchyks motståndare i ringen blir hans gamle antagonist i amatörringen, tillika själv före detta proffs-EM-kung i lätt welter, vår svenske Anthony ”Can You Dig It” Yigit (27-3-1/10 KO). Matchen är uppsatt till 12 ronder i lättvikt. Det är ännu oklart om det blir en officiell titelkamp, men troligt är att Berinchyks WBO/International-titel står på spel. 

De är forna ’fiender’ i ringen sedan länge – de möttes redan som amatörer vid OS i London 2012. då Berinchyk vann en ytterst knapp och omsusad seger (poäng 24-23!) över Yigit och sedan gick vidare till att erövra silvermedaljen. Den nu 35-årige ukrainaren har varit proffs sedan 2015, är alltjämt obesegrad över 17 matcher, men har haft en omständlig väg fram till stora titelsammanhang – han har hållit WBO/Int-titeln sedan 2020 och han erövrade EM-titeln (EBU) via seger över Yvan Mendy i december 2022, men har blivit ’strippad’ på denna efter att ha nekat försvara mot Emiliano Marsili. 

Yigit blev proffs direkt efter OS 2012, gick obesegrad fram till EM-titeln i lätt welter 2017, som han erövrade mot Lenny Daws i England, försvarade mot Sandor Martin (i Stockholm) och Joe Hughes, och lämnade sedan vakant, då han utmanade om IBF-VM vs Ivan Baranchyk 2018, en match han förlorade. Han har sedan dess utmanat och förlorat om WBA/Interim-titeln mot Rolando Romero och WBC/USA-titeln mot Keyshawn Davis, men gör här vid 31 års ålder sin 32:a match.