OS: BRITTISKT GULD VIA ADAMS; DUBBLA GULD TILL CUBA

aug 21, 2016
boXning

imageNäst sista dagens OS-boxningar i RioCentro Pavilion 6 i Rio de Janeiro bjöd på blott tre matcher – tre finaler som höll utmärkt nivå.
Först ut var damernas final i flugvikt (51 kg) mellan britternas OS- & EM-drottning (OS ’12, EM ’15) Nicola Adams och fransmännens comebackande stjärna Sarah Ourahmoune (VM ’08, EM-tvåa 11) och de gick båda direkt till verket med snabb, aktiv boxning, där Adams boxade bra bak jabben medan Ourahmoune levde mer på kontra och fortfarande hade chansen jämna ut inför sista, efter att brittiskan tagit inledningen, men den senare avslutade vassare och tog hem guldet (39-37 x 3) med eniga domarröster, relativt klart.
Nästa final gick i herrarnas bantamvikt (56 kg) mellan USA:s nya jättetalang Shakur Stevenson – en av detta OS stora utropstecken – och fenomenale kubanen Robeisy Ramirez (OS ’12), som glänst genom turneringen. Det blev en blixtrande fight med teknisk boxning mellan dessa south paws och den ena duellen efter den andra, där den 22-årige Ramirez låg snäppet över 19-åringen i den avgörande sista ronden och knappt men okej knep guldet (29-28 x 2, 28-29) med 2-1. Båda dessa boxare skulle göra stor succé i proffsringen framöver, Stevenson är predestinerad dit (Floyd Mayweather är på plats i Rio, redo att signa honom) .. För Ramirez är den utsikten osäkrare, men nu när Cuba öppnar upp, så ..
Sista finalen för dagen var den i mellanvikt (75 kg), där nästa kuban, dito fenomenale, Arlen Lopez (VM ’15) ställdes mot Uzbekistans Bektemir Melikuziev (VM-tvåa ’15) i en repris på VM-finalen senast. Den iskalle kubanen inledde klart bäst, stressade uzbeken att anfalla våldsamt i andra, men plockade honom, och även om Melikuziev kämpade in till sista gonggongen var det klart Cuba – och dagens andra guld, totalt det tredje för ö-nationen (och sista möjliga).

Därmed återstår nu blott fyra finaler – som går idag söndag – av dessa OS-boxningar.
Bilden: Robeisy Ramirez vinner över Shakur Stevenson i bantamfinalen.

Lite statistik på vägen:

Ett av detta OS främsta kännetecken är den förvånande mängd south paws som är med i leken – i synnerhet i beaktande av att den naturliga mängden vänsterhänta människor på klotet är ca 10% av befolkningen – vilket här överstigs stort av boxarna, naturligtvis pga att man skolas så, främst inom det forna östblocket .. en tradition därifrån, som både förs vidare och utvecklas.
Av 80 boxare i kvartsfinaler på herrsidan var 33 south paws & 3 switch/byter, vilket gör 41%..!
Av 24 boxare i kvartsfinaler på damsidan var 6 south paws & 1 switch, vilket gör 25%.

Medaljörerna (herr & dam) fördelade sig nations-vis på följande sätt:
Uzbekistan 8
Cuba 6
Frankrike 6 (2 damer)
Ryssland 5 (1)
Kina 4 (3)
Kazakstan 4 (1)
USA 3 (1)
Storbritannien 3 (1)
Azerbajdjan 2
Colombia 2 (1)
Brasilien 1
Tyskland 1
Kroatien 1
Finland 1 (1)
Nederländerna 1 (1)
Marocko 1
Mexico 1
Mongoliet 1
Venezuela 1

Finalisterna fördelade sig:
Uzbekistan 5
Frankrike 4 (2)
Cuba 3
Kazakstan 3
Ryssland 2
USA 2 (1)
Storbritannien 2 (1)
Kina 1 (1)
Colombia 1
Brasilien 1
Azerbajdjan 1
Nederländerna 1 (1)

Noteras således att enda finalist från Kina i detta OS var en dam; detsamma (mindre överraskande) så för Nederländerna och att två av, i detta OS mycket framgångsrika, Frankrikes finalister var kvinnor; annars är Uzbekistans framgång extraordinär och dito Kazakstans; Cuba håller ställningen hyggligt (3 guld, 3 brons), Ryssland svackar lite, USA är någorlunda med igen, Storbritannien är med bra .. och Brasilien knep alltså ett guld. Övrig guldställning avgörs slutgiltigt idag.